banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Minél több embert meg akart ölni, majd saját magával is végezni akart a brăilai ámokfutó

A terrorizmus visszaszorításáról szóló törvény alapján indított eljárást szerdán a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) a 20 éves Marius Valentin Parfenie ellen, aki vasárnap Brăilán tíz személyt sebesített meg – közölték az Agerpresszel a vádhatósághoz közel álló források.

A hírügynökség információi szerint a DIICOT galaci területi osztálya hivatalból vizsgálatot indított a terrorizmus megelőzéséről és visszaszorításáról szóló, 2004/535-ös törvény alapján a brăilai fiatalember ellen, aki vasárnap megkéselt egy férfit, majd lopott autóval elütött Brăila körgyűrűjén két személyt, és a város bevásárlóközpontjának parkolójában további hét embert sebesített meg, köztük két gyermeket. A DIICOT nyomozása a brăilai törvényszék eljárásától függetlenül zajlik. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottat tehát a DIICOT galaci területi osztályának ügyészei is ki fogják hallgatni.

Az incidens súrolja a terrorizmus határát

A feltételezés szerint Marius Valentin Parfenie terve az volt, hogy minél több embert megöljön, majd öngyilkosságot kövessen el – tájékoztatott a brăilai törvényszék sajtóirodája.

A bírói testület úgy ítélte meg, hogy a Brăilán történt incidens súrolja a terrorista cselekmény határát, lévén, hogy az elkövető előre kigondolt terv alapján cselekedett, és szándékát papírra is vetette az ámokfutását megelőző napon. Ezek a feljegyzések jelenleg az ügyiratcsomóban vannak.

A törvényszék arról is beszámolt, a fiatalember feltett szándéka volt minél több román embert megölni, akik véleménye szerint nem illeszkednek az ő emberi minőségről alkotott elképzeléseibe, vagyis abba, amilyenek például a svéd emberek (saját nyilatkozatai szerint Svédországban dolgozott egy ideig). Amikor a bevásárlóközpont parkolójában ártalmatlanná tették a civil járókelők, Parfenie azt kiabálta: „ebben az országban vér kell hogy folyjon”, és „terrorista vagyok”. Radikális elképzeléseit saját kezűleg papírra is vetette, teszi hozzá az illetékes hatóság.

Tíz személyt sebesített meg

A brăilai törvényszék hétfőn adott ki előzetes letartóztatási parancsot a 20 éves fiatalember nevére.

A brăilai rendőrség szóvivője, Laura Dan arról tájékoztatott, hogy a fiatalembert 2017-ben hat hónapra nevelő célzatú felügyelet alá helyezte brăilai bírósága erőszakos cselekedetek miatt, amelyeket még kiskorúként, 2015-ben követett el. Apjával együtt ugyanis vasrúddal vertek meg egy férfit, aki súlyos sérülésekkel került a kórházba. Marius Valentin Parfenie apját emiatt 8 hónap szabadságvesztésre ítélték.

Mint arról beszámoltunk, a jelenleg 20 éves fiatalember vasárnap hét perc alatt tíz embert sebesített meg, köztük egy 11 éves, valamint egy 13 éves gyermeket. Az első segélyhívás 12:45-kor érkezett a rendőrségre, egy nő jelezte, hogy egy fiatalember megkéselt egy férfit, majd autón elhajtott. 12:50-kor újabb hívás érkezett az 112-es számra, ezúttal egy férfi betelefonáló jelentette, hogy a város körgyűrűjén egy személygépkocsi két személyt elütött, majd elhagyta a baleset helyszínét. A harmadik segélykérő hívás 12:52-kor történt, a betelefonáló ekkor már arról számolt be, hogy az autó a bevásárlóközpont bejáratának ütközött. A bevásárlóközpont parkolójában az ámokfutó hét személyt sebesített meg. 0,37mg/l légalkohol-koncentrációt mutattak ki a leheletéből.

Kapcsolódók

Kimaradt?