Átadták az első babacsomagokat Csíkszeredában

Ünnepélyes keretek között adták át szerdán délelőtt Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán az első babacsomagokat azoknak a csíkszeredaiaknak, akik 2018-ban a Köldökzsinór Program keretében igényelték az anyasági támogatást. Az esemény a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett 2019 a külhoni magyar gyermekek éve eseménysorozat keretében valósult meg.

Gyermekzsivaj töltötte be Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának dísztermét szerda délelőtt. A szüleikkel érkező apróságok az elsők azoknak a gyermekeknek a sorában, akik a Köldökzsinór Program keretében részesülhetnek a magyarországi családtámogatási rendszer támogatásaiból. A Köldökzsinór Programról és a támogatási rendszer elemeiről lapunk részletes információkat közölt itt.

A babacsomagok többek között babatakarót, morzsolható kendőt, babapelenkát, gyógyszeradagolót, orrszívó-porszívót, babafésűt tartalmaznak. Fontos tudni, hogy mindazok, akik a csíkszeredai főkonzulátuson igényelték az anyasági támogatást, értesítést kapnak a babacsomag átvételének helyéről és idejéről.

Tóth László főkonzul köszöntőjében elmondta, Magyarország kormánya 2019-ben meghirdette a Külhoni magyar gyermekek éve programot. A program azt hangsúlyozza ki, hogy a magyar kormány nemzetpolitikájának középpontjában a magyar családok állnak. Az egész éves programsorozat magában foglal különböző pályázatokat vállalkozások, egyházak, civil szervezetek részére, ennek első kiírására 600 millió forintos keretösszeggel heteken belül sor kerül. Első körben olyan külhoni vállalkozások pályázhatnak majd, amelyek a támogatás segítségével tevékenységüket szeretnék gyermek- és családbaráttá tenni. 

A főkonzul elmondta még: a Külhoni magyar gyermekek éve programsorozat 1 milliárd forint keretösszegből valósul meg, elsődleges célja a magyar kormány azon törekvését támogatni, hogy minél több magyar gyermek szülessen a külhoni területeken. A keretösszeg 80 százalékaa pályázat keretében kerül kiosztásra.

A Külhoni magyar gyermekek éve programsorozat programelemei során lesz külhoni magyar vállalkozók találkozója, folytatódni fog a Kárpát-medencei védőnői hálózat kialakítása, tovább szerveződik a Kárpát-medencei gyermekgyógyászok hálózata, lesznek továbbképzések pedagógusoknak, folytatódik a külhoni Ringató Program – sorolta Tóth László.

A köszöntő után az apróságok szüleik segítségével a főkonzultól és munkatársaitól átvehették a babacsomagokat, amelyekről Tóth László elmondta: „nem elsősorban a pénzben mérhető értéke fontos, bár az sem kevés, hanem az eszmei értéke, jelezve a magyar kormány gondoskodását, a felelősség viselését a külhoni magyarság megmaradása irányában.”

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?