Kelemen: hatályon kívül kell helyezni az igazságügyi törvényeket módosító rendeletet

Az RMDSZ elnöke szerint a kormánynak hatályon kívül kellene helyeznie az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi rendeletet. Kelemen Hunor úgy véli, Tudorel Toader miniszter konfliktusba került a parlamenttel és az igazságszolgáltatással.

Az RMDSZ elnöke szerdán a RFI-nek elmondta: a sürgősségi rendelet „haszontalan”, elfogadásában nem volt ráció. „Nem értem, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter miért kezdeményezte az elfogadását. Nem lett volna szabad módosítani a 2017-ben és 2018-ban elfogadott törvényeken” – jelentette ki a politikus.

Kelemen Hunor szerint az igazságügyi miniszter hibázott. „Az RMDSZ azt támogatta, hogy a Legfelsőbb Bírói Tanácsban válasszuk szét a bírói és az ügyészi részleget. Támogattuk, hogy legkevesebb 18 év szakmai tapasztalatra legyen szükség egy vezetői tisztség elnyeréséhez a legfelsőbb bíróságon és a legfőbb ügyészségen. Ezen nem kell változtatni. A miniszter folyamatosan konfliktusba kerül a parlamenttel és az igazságszolgáltatási rendszerrel” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

A bírák és ügyészek többsége, az államfő és az ellenzék szintén a rendelet hatályon kívül helyezését követeli, a szervezett bűnözés elleni ügyészség tiltakozásul részlegesen felfüggesztette a tevékenységét. Tudorel Toader közölte: hajlandó lenne a rendelet egyetlen cikkelyét törölni. Ezt a megoldást a bírák és az ügyészek szintén elutasították.

Kapcsolódók

Kimaradt?