Az igazságügyi törvények módosításának hatályon kívül helyezését kéri Klaus Johannis

Az igazságügyi törvényeket módosító, 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet hatályon kívül helyezését, valamint az Európai Bizottság (EB) és a Velencei Bizottság ajánlásainak gyakorlatba ültetését kéri a kormánytól Klaus Johannis államfő.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint Iohannis elnök elítéli a többségi koalíció és a kormány által az igazságszolgáltatás függetlensége ellen intézett újabb támadást, amelyet a 2019/7-es rendelet elfogadása jelent, az érintett szakmai szervezetekkel való előzetes egyeztetés nélkül. 

Az államfő úgy véli, a jogszabály elfogadásának módja és tartalma megkérdőjelezi az államhatalmi ágak szétválasztásának elvét, ellentmond az alkotmánybíróság joggyakorlatának, és figyelmen kívül hagyja Romániának az EU-tagságból adódó kötelezettségeit. 

Egy demokratikus államban "nem lehet alárendelni az igazságszolgáltatást a politikumnak, és semmiképpen sem minősíthető sürgősségi esetnek az egy bizonyos csoportosulás érdekeit szem előtt tartó törvénymódosítás" - hangoztatja Johannis.

Címlapi illusztrációnk forrása: presidency.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?