A BBTE vezetősége békén hagyja a teremfoglalókat

Semmiféle megtorló intézkedést nem tervez a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem vezetősége a Nicolae Iorga amfiteátrumot elfoglaló diákok ellen – tudtuk meg Soós Anna rektorhelyettestől, a BBTE magyar tagozatának vezetőjétől.egyetem1

A több tucat hallgató harmadik napja foglalta le önkényesen az intézmény központi épületének legnagyobb előadótermét. Követelésük egy olyan szabad tér az egyetemen belül, ahol bármikor bármiről tanácskozhatnak.

Soós Anna tájékoztatása szerint az egyetem vezetősége tiszteletben tartja a diákok kérését, ám a teremfoglalás fennakadásokat okozott az oktatásban. Csütörtökön tiltakoztak az egyetem vezetőségénél azok a hallgatók, akiknek Nicolae Iorga amfiteátrumban lett volna órájuk, mert az előadást nem lehetett megtartani. A teremkiesés elsősorban a matematika-informatika tanszéket érinti. „Egy évfolyamon 200 diák van, ők nem költözhetnek kisebb terembe a tanítás idejére" – magyarázta a rektorhelyettes.egyetem2

Az egyetem vezetősége megérti a diákok panaszát és Soós elmondása szerint támogatják is a szabad önkifejezést, akár a térfoglalók által választott formájában is, ezért felajánlottak nekik egy másik termet, ám a hallgatók nem fogadták ezt el.

Soós hangsúlyozta, akár hónapokig is eltarthat a teremfoglalás, nem kívánnak fellépni a diákok ellen. Hozzátette, mindenkinek joga van kinyilvánítani a véleményét, de szívesen venné, ha ez nem az oktatási folyamat kárára történne.

Besúgók a diákok között?

A teremfoglaló diákok egyike, Z. J. a maszol.ro-nak elmondta: szerinte a mostanihoz hasonló megmozdulásokra szükség van, hisz csak így érvényesülhet a társadalom sokszínűsége. Emlékeztetett arra a néhány évvel ezelőtti megmozdulásra, amely során a kolozsvári képzőművészeti egyetem épületeire egy időben hatalmas bannereket helyeztek ki lázadó diákok, „Fraudă" (csalás) felirattal. Akkor a tiltakozók arra akarták felhívni a város és a közvélemény figyelmét, hogy a művészeti egyetem korrupt, értékvesztett „pénzintézetté" vált. A feliratok órákon belül eltűntek, az esetet pedig eltussolták az egyetem vezetői.

chomskyAz Occupy-mozgalom tagjai Noam Chomsky filozófus, politikai aktivista eszméit követik, aki egyebek mellett anarchizmusra buzdítja az egyetemi hallgatókat. A Zeit Campusnak adott interjúban Chomsky kifejtette: az értelmiségiek nagy része a hatalom szolgájává válik, kisebb részük pedig – a kritikus értelmiségiek – kiszorul a közélet szélére. Mindkét csoport: a hatalom szolgái is és a disszidensek is befolyásolják a hatalmi döntéseket. Chomsky szerint az elmúlt 50 év anarchista megmozdulásainak köszönhetőek a civil jogok, női jogok, a környezetvédelem és az erőszakellenesség terén elért eredmények. Szerinte az anarchisták azok, akik „megpróbálják megfejteni és leleplezni a beteg hatalmi rendszereket, megkövetelik a hatalomtól a cselekedeteik indoklását, leleplezik a társadalom kóros kinövéseit függetlenül attól, hogy patriárchális családról, nemzetközi maffiaszervezetről, vállalati zsarnokoskodásról lenne szó".

Z. J. szerint a BBTE-n elkezdődött megmozdulásnak hasonló a háttere, és valószínűleg a mozgalom részvevőit a rendőrség fogja megfélemlíteni, majd az egyetemi oktatók állnak bosszút rajtuk. Hozzátette, vélhetően a diákok körében számtalan beépített besúgó van. Egyébként a rendőrök kedden és szerdán is igazoltatták a teremfoglaló hallgatókat.

A stiridecluj.ro hírportál szerint a megyei tanács már tíz nappal ezelőtt tudott a térfoglalók tervéről – ebből arra lehet következtetni, hogy a román titkosszolgálat emberei hálózzák be az intézményt. Kedden és szerdán a Iorga teremben megfordult az egyetem vezetősége is, ígéreteket téve a helyzet orvoslására, ám a lázadó diákok szerint ez csak félrevezetés volt annak reményében, hogy a tiltakozók elállnak szándékuktól.

Iaşi és Bukarest is csatlakozott

Csütörtökön délután a iaşi-i és és a bukaresti egyetem több diákja a kolozsváriakhoz hasonlóan termeket foglalt le. „Occupy: a tiltakozásnak az a formája, amelyben egy személy vagy egy csoport magáénak kiált ki egy létező teret. A tiltakozás anarchikussá válik, tökéletesen szemléltetve a szóban forgó intézmény vagy rendszer és az állampolgárok közötti konfliktust" – olvasható a iaşi-i képzőművészeti egyetem diákjainak kiáltványában.egyetem3

Bukarestben a történelem kar hallgatói szerda délután óta foglaltak le termet az intézmény épületében, mintegy szolidarizálva a kolozsvári eseményekkel.

A tiltakozók Facebook oldalukon (Baricada Universitara) hirdetik meg azokat a témákat, amelyekről szerintük tárgyalni kell, és amelyekre megoldást kell keresni. A műhelybeszélgetéseken bárki részt vehet.egyetem5

Kimaradt?