Átadták az új közúti hidat Nagyváradon

Piros-sárga-kékre festett Dacia gördült át (majdnem) elsőként a Centenáriumi híd nevet viselő új nagyváradi közúti hídon.

Bár a közúti forgalom előtt december 3-án, hétfőn adták át hivatalosan a hidat Corina Crețu regionális politikáért felelős román uniós biztos jelenlétében, a gyalogosok számára már szerdán megnyitották azt. Az ebihoreanul.ro arról számolt be, hogy a helyi botrányhős, Victoraş Micula pénteken este testőreivel félretette a hidat lezáró fémelemeket, és áthajtott a még lezárt hídon.

Hivatalosan tehát hétfőn délben nyitották meg az autósok előtt a Centenáriumi hidat, az első száz autóst zászlócskákkal ajándékozták meg a helyi rendőrség munkatársai. Az új híd a Plevnei és a Szigligeti Ede utcákat köti össze a Sebes-Körös két partján, az egykori, csak gyalogosok által használt Csillagos helyén építették fel, miután a gyalogoshidat elbontották.

Az új közúti hidat a polgármesteri hivatal közleménye szerint egy cégcsoport (a Freyrom Rt., mint projektvezető, a Procons Group Kft., aElectro Excel Green Consulting Kft., Aquacons Kft.) készítette el a tervezett határidőnél két hónappal hamarabb, áfa nélkül 11,3 millió lejért. A közel nyolcvan méter hosszú és 18 méter széles híd a kivitelezők szerint a leghosszabb olyan híd Romániában, melynek nincsenek a folyómederben pillérei, csak a folyó két partján támaszkodik.

A megnyitón Ilie Boloja nagyváradi polgármester köszöntötte Corina Crețut, és elmondta, hogy az új híd lehetővé teszi majd új autóbusz-útvonal kialakítását a városközpont utcáiban is. Az elöljáró hozzátette, a híd uniós támogatással épült, a 3,3 millió euróból mintegy 2,6 millió volt a támogatás, a többit az önkormányzat biztosította. A regionális politikáért felelős román uniós biztos a váradi önkormányzat projektjeit is méltatta, mint mondta, azok a város lakosainak életét jobbítják meg. Azt is hozzátette: a váradi híd építése egyike volt a legnagyobb és legfontosabb befektetéseknek a 2014–2020-as költségvetési időszakban. Corina Crețu Ilie Bolojan meghívására érkezett Nagyváradra, ott Ioan Mihaiu prefektussal és Pásztor Sándor megyei tanácselnökkel is találkozott.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?