FRISSÍTVE - Az ellenzék szerint Tudorel Toader „rejtett amnesztiát készít elő”

FRISSÍTVE: Olyan sürgősségi rendelet elfogadását javasolja a kormánynak az igazságügyi miniszter, amely szerint a hírszerző szolgálat és a korrupcióellenes ügyészség titkos megállapodása, illetve törvénytelen lehallgatások alapján „igazságtalanul elítélt” személyek rendkívüli jogorvoslatot kérhetnek. Az ellenzék szerint Tudorel Toader "rejtett amnesztiát készít elő”.

Javaslatáról szerda este beszélt az igazságügyi miniszter az Antena 3 televízióban. Közölte: a rendelet szerint kérheti a jogerős ítélet felülvizsgálatát az a személy, aki úgy érzi, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a korrupcióellenes ügyészség vagy más intézmény közti titkos megállapodások vagy törvénytelen lehallgatások alapján igazságtalanul ítéltek el.

„A bíró megvizsgálja a dossziét. Ha a vádlottat nem titkos megállapodások vagy törvénytelen lehallgatások alapján ítélték el, akkor kérelmét elutasítják, és minden marad a régiben. Ha azonban titkos megállapodás vagy törvénytelen lehallgatás alapján, akkor a kérelmét elfogadják. Mi olyan eszközöket keresünk, amelyekkel megváltoztatható egy esetleges megalapozatlan ítélet, amelyet törvénytelen lehallgatás vagy titkos megállapodás alapján hoztak. Másrészt vissza szeretnénk adni az állampolgárok bizalmát abban, hogy az igazságszolgáltatás az alkotmány szellemében valósul meg” - mondta Toader.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent a „törvénytelen lehallgatás”, a miniszter azt válaszolta: „minden olyan, a SRI által készített lehallgatás, amit az ügyészek felhasználtak közjogi esetekben, és amelyeknek semmi közük nincs a nemzetbiztonsághoz”. Toader azt mondta: a legrövidebb időn belül előterjeszti a kormányrendelet-tervezetet, „amint lejárnak a szabadságolások”.

FRISSÍTÉS1: Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke üdvözölte Tudorel Toader javaslatát.  "Egyedi eset voltunk az Európai Unióban, ahol törvénytelen lehallgatások alapján hoztak ítéleteket. (...) Ezek rendkívüli módon ártottak a jogállam intézményének, és befolyásolták az állampolgárok bizalmát. (...) Éppen ezért üdvözlendő Tudorel Toadernek az ítéletek felülvizsgálatára vonatkozó javaslata, mert, mondjuk ki: a bűnösöknek is joguk van egy igazságos eljáráshoz, s akkor nem is beszéltünk azokról, akiket esetleg törvénytelen módon ítéltek el" - nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu.

FRISSÍTÉS2:  Raluca Prună volt igazságügyi miniszter szerint nem lehet megváltoztatni egy ítéletet, ha az egy olyan lehallgatáson alapszik, amely a bírói határozat meghozatalakor törvényes volt. Leszögezte: egy a büntetőeljárási szabály akkor sem alkalmazható visszamenőleg, ha az kedvező az elítéltnek.

"A tikos megállapodásokat egy bírósági ítéletnek kell törvénytelennek nyilvánítania, nem egy sürgősségi kormányrendeletnek. (...) A törvényesség vélelméből indulunk ki, az igazságtalanság érzete egyetlen büntetőjogi rendszerben sem képez felülvizsgálati alapot" - szögezte le Facebook-oldalán Prună. 

FRISSÍTÉS3: Az igazságügyi miniszter az elítéltek "mesterséges kifehérítésére" készül, és "rejtett amnesztiát készít elő” - véli az ellenzék. „Tudorel Toader kitart a bűnözők oldalán (...) és rejtett amnesztiát készít elő Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének. Felszólítjuk a kormányt, hogy tartózkodjon ilyen jellegű jogszabály elfogadásától” - nyilatkozta Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke úgy fogalmazott, hogy a kormány az elítéltek "mesterséges kifehérítésére" készül készül azzal, hogy megpróbál politikai akarattal kivonni bizonyítékokat folyamatban lévő ügyekből, és kormányrendelettel próbál felülvizsgáltatni jogerős ítéleteket. Véleménye szerint "a kormány továbbra is úgy viselkedik, mint bűnözők, köztük magas tisztségeket betöltő személyek ügyvédi irodája".

Kapcsolódók

Kimaradt?