banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

SIIJ-vita

Végre elemében lehet a Mentsétek Meg Romániát–Plusz szövetség, azzal foglalkozhat, amivel berobbant a hazai politikai életbe. Ismét zászlajára tűzheti a korrupcióellenes harcot, vagyis ami még maradt belőle: az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) megszüntetését.

Azokat, akik az általuk hibátlannak tartott törvénytervezetet javíthatónak vélik, bunkósbotos vadembereknek nevezik, esetleg szociáldemokrata szövetségeseknek. Még ha a kormánykoalíció tagjairól van is szó.

Az RMDSZ úgy módosítaná a képviselőházban elfogadott tervezetet, hogy a SIIJ megszűnése után az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénysértések kivizsgálását a legfőbb ügyészség keretében jelenleg is működő büntetőügyi nyomozói és kriminalisztikai részleg vegye át. Az MMR–P szerint a módosító elfogadása azzal a kockázattal járna, hogy „más formában, más névvel, más címkével újraalakul a SIIJ”, ha nem a Korrupcióellenes Ügyészség hatáskörében marad.

Stelian Ion összetett összeesküvés-elméletet vázol fel, amely szerint hazai politikai erők az ügyészek és bírák ellen lépnek fel, s ennek nyomán Románia schengeni övezethez való csatlakozása is kétségessé válik. Kinek az érdeke ez, teszi fel a kérdést egy hosszas eszmefuttatás után, amelyben Magyarország és Lengyelország belpolitikáját, Európai Unióhoz való viszonyát taglalja. Nem mulasztja el azt sem, hogy jelezze az uniós partnereinek, Románia nem fog erre az útra lépni, s erre garancia az, hogy a SIIJ megszüntetése is úgy fog történni, ahogy az MMR–P akarja. 

Ha az olvasó már semmit sem ért abból, hogy mit is akar az igazságügyi miniszter, ne keseredjen el, nem az ő készülékében van a hiba.

Én is többszöri nekifutásra, ízekre szedve a miniszter nyilatkozatait, összeillesztve gondolatfoszlányait, köböztem ki, mire is gondolhatott.

Az MMR–P és minisztere még mindig ott tart, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség támogatásával meg lehet őrizni a szavazók szimpátiáját. Sőt növelni is lehet, ha arra a politikai szervezetre támad, amely kétségbe vonja a KÜ makulátlanságát. A vörös pestis veszélyének emlegetését alkalmasnak találja a népszerűségi mutató fenntartására.

Tesztelni lehet ugyanakkor a legnagyobb koalíciós partner bátorságát, hogy ellent mer-e mondani partnerének – ugyanakkor legnagyobb vetélytársának – a populista javaslat tárgyalásakor.

Hűséget lehet vallani az EU intézményeinek – utalva Magyarországra, felhívva a figyelmet, arra is, hogy az RMDSZ betűszóban az M egyenlő a magyarral. Férfiasan be lehet vallani, hogy Románia nem egy elszigetelten élő ország, hanem annak az Európai Uniónak a tagja, amelyhez saját elhatározásából és akaratából csatlakozott, és tagországként kötelessége betartani a szerződésekbe, törvényekbe foglaltakat.

Mit számít, hogy a román igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus lezárása nemcsak a Korrupcióellenes Ügyészség kompetenciáitól függ? Mit számít, hogy jóval többet nyomhat a latba az igazságügy valós reformjának elmaradása?

Mi több, az sem számít, hogy több liberális vezető is egyetért az RMDSZ módosító javaslataival. A Nemzeti Liberális Párt módosítások nélkül támogatja az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénysértéseket kivizsgáló speciális ügyészség felszámolását – jelentette ki Daniel Fenechiu. A neves jogász ugyanakkor megerősítette, hogy vezető liberálisok politikusok tulajdonképpen jónak tartják az RMDSZ szenátusban benyújtott módosító javaslatát. A liberális szenátor, hogy személyesen megszavazná az RMDSZ indítványát, amely meglátása szerint jobb megoldás lenne, mint ha a változtatás nélkül fogadnák el az MMR–P igazságügyi miniszter tervezetét.

Daniel Fenechiu kijelentette: fegyelmezett törvényhozó, ezért az RMDSZ javaslata ellen fog szavazni… Viszont ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jogászi meggyőződése ellen cselekszik, ugyanis arra számít, hogy hamarosan a parlament elé kerül az igazságágügyi törvények módosítása, és akkor lehetőség nyílik további korrekciókra.

A SIIJ-vita rávilágít a hazai törvényhozás fura mikéntjére, ahol nem a józan ész, az érvek számítanak, hanem a pártfegyelem és az azt alakító obskúrus érdekek. Kiviláglik az MMR–P szándéka is, hogy legyűrje koalíciós partnereit, s máris a külföldi progresszív erők barátságát akarja elnyerni. Közben a hazai igazságügyi reformok elmaradásának eltussolására élénken foglalkozik más országok jogállamiságával.

Mintha az igazságügyi miniszter tárcájához a külügyeket is önhatalmúlag odacsatolta volna…

(Címlapfotó forrása: gov.ro)

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?