Zöldfülű környezetvédők

Gyanítom, hogy az Agent Green aktivistái csak a leporellókból, a mesekönyvekből ismerik a medvét. Életmódjukról a Maci Laci című rajzfilmsorozatból értesülhettek. Másként nem tudom elképzelni, mi ütött beléjük, hogy ezekben a napokban, amikor egyre-másra érkeznek a hírek a medvetámadásokról, amikor nemcsak tusnádi üzletet, hanem embereket is szét tépett a vadállat, az emberi életeket mentő jogszabály-módosító kísérlete miatt menesztenék a környezetvédelmi minisztert.

A vadontól távol eső fővárosi irodáikban kiötölték, milyen nagyszerű dolog meglovagolni a témát, eladni azt, hogy a gaz emberek vegzálják a cuki nagy medvéket, vadásztrófeaként tekintenek rájuk és aláírásgyűjtésbe kezdeni a miniszter leváltásáért. Nem sokat járhattak terepen a zöld ügynökök, nem sok székely emberrel beszélgettek el arról, hogy mit jelent a medve közelsége. Ha megtették volna, talán rájönnek, hogy a medve nem játék.

Megtudhatták volna, mit jelent amikor a gazdák állatait szétmarcangolják a vadak, mit, amikor a méhkaptárakat dúlják fel, amikor megdézsmálják a gyümölcstermést. A mestergödeházi anyák elmagyarázhatták volna, milyen rossz érzéssel kell minden reggel iskolába engedniük gyermekeiket, amikor tudják, hogy az út menti dombhátakon ott ólálkodnak a medvék.

Az nem valószínű, hogy nem értesültek arról, hogy mostanság napi 30-40 riasztás is érkezik a segélyhívó számra medvetámadás miatt. Szinte nem telik el nap, hogy ne érkezne hír ember elleni támadásról. A probléma olyan méreteket öltött, hogy törvényes keretet kell teremteni a megoldására.

A zöld ügynökök azt terjesztik, hogy a probléma veleje az, hogy a háztartásokat nem védik megfelelően, például villanypásztorral, miközben szemérmesen hallgatnak arról, hogy egy gazda éppen a villanypásztort ellenőrizte, amikor rátámadt a nagyvad.

Ha valóban környezetvédelmi szakértők – vagy legalább csak őszinték – lennének az Agent Green irányítói, beismernék, hogy nem csak azért járnak be a falvakba városokba élelmet keresve a medvék, mert a fakitermelés miatt szűkült az életterük, hanem azért is éheznek, mert a túlszaporodásuk miatt nem jut elegendő táplálék a számukra.

Azzal érvelnek, hogy valójában a romániai medvepopuláció kisebb, mint a hivatalos statisztikákban, csak azért fújták fel a számokat, hogy levadászhassák a barna bundásokat.

Csakhogy már nem a populáció nagyságáról kell vitázni. Három nap alatt két férfit támadott meg a medve, s számos gazdaságba tört be. A legfontosabb kérdés, hogy hogyan biztosítsa a hatóság az anyagi javak és az emberéletek védelmét.

A Környezetvédelmi Minisztérium jogszabálytervezete ezt hivatott előírni.

A medvék távoltartása a településektől épp olyan kötelessége a minisztériumnak, mint az állatok védelme. Sőt elsődlegesen az. Azért kérni a miniszter leváltását, mert törődik az emberi élet védelmével, dőreség. Nem ismerni be, hogy a miniszter utalt arra, hogy a medvék életterének fenntartása, a biodiverzitás biztosítása is fontos része kell legyen a jogszabálynak, szakmai mulasztás. Ami azt jelzi, hogy az Agent Green célja a társadalmi feszültségkeltés, nem a segítőszándék.

Azok, akik leporellókról ismerik a medvét, továbbra is cuki állatnak tartják majd és ricsajt csapnak, hogy megvédjék őt az embertől. Azok, akiket megkárosított a vad vagy éppenséggel megsebesített, a hatóságoktól várnak védelmet. És ez a hatóságok kötelessége is.

A környezetvédők felelőssége, hogy kontrollálják a hatóságokat, de ha jó munkát akarnak végezni, ne legyenek már ennyire zöldfülűek, de főként nézzenek őszintén szembe a problémákkal. Ne hagyatkozzanak a maguk és mások öngerjesztő érzelmeire, mert az nem vezet a megoldáshoz.

(Borítókép forrása: wwf.ro)

Kimaradt?