Többszörösen is jubileumi futamra készül a Hargita Rali

A Hargita Rali negyvenéves múltra tekint vissza, az idei verseny a harmincadik kiírás, Ferencz Csaba főszervező és csapata, a Maxx Racing pedig a tizedik alkalommal hívja életre a kétnapos rendezvényt. A csütörtök este megnyílt Budapest–Konstantinápoly Túraút 1912 című nemzetközi vándorkiállítás pedig a 110 évvel ezelőtti autósversenynek állít emléket.

Pénteken a többszörös jubileum jegyében startol el a Hargita Rali: a Hargita megyei verseny 40 éve csatlakozott az országos bajnoksághoz, az idei lesz a harmincadik kiírás, a jelenlegi szervező, a Maxx Racing pedig tizedik alkalommal hívja életre a kétnapos eseményt, derült ki az autósverseny csütörtöki hivatalos tájékoztatóján.

Ferencz Csaba főszervező | Fotó: Csedő Attila

Az idei Hargita Rali megszervezését több tényező is hátráltatta, kiszállt a verseny névadó szponzora, az udvarhelyi szálláshelyek ideiglenes hiánya miatt pedig szóba került, hogy a rali történetében először elköltöztetik a Hargita megyei futam főhadiszállását Székelyudvarhelyről. Végül sikerült elérni, hogy minden maradjon a régiben.

Az idei rali- és hegyi gyorsasági bajnokság mezőnyében magyar, román és bolgár pilótát is találunk, sőt székelyudvarhelyi versenyzők is indulnak a kétnapos versenyen. Kétéves szünet után visszatér Székelyudvarhely központjába a Dietrich Árpád nevét viselő szuperspeciális – többnyire ezek az idei kiírás újdonságai.

Fotó: Csedő Attila

A csütörtöki sajtótájékoztatón résztvevő László-Velin Zoltán támogató, Sinka Arnold megyei tanácsos, Antal Lóránt szenátor és Gálfi Árpád polgármester gratulált Ferencz Csabának, és a jövőben is támogatásukról biztosították a rali főszervezőjét, azonban ezt leszámítva nem sok újdonsággal szolgáltak a versenyt illetően. Többnyire az ilyenkor szokásos közhelyek hangzottak el: a Hargita Rali egy kiemelt fontosságú verseny, jó hatással van a megye gazdaságára és turizmusára, az udvarhelyiek büszkék lehetnek arra, hogy továbbra is Székelyudvarhely a rali központja, amúgy az udvarhelyiek büszkék is arra, hogy Székelyudvarhely a rali központja, a régióban nagyszámú a motorsport kedvelőinek tábora, a város örül, hogy partnere lehet a rendezvénynek, és turistaként is visszavárja a verseny résztvevőit.

A tavalyi ezüstérmes Sebastian Barbu elmondta, hogy imádják a Hargita Ralit, általában jó eredményeket tudtak elérni a múltban is. A versenyen az esős időt tekinti előnyösebbnek, másrészt viszont szép időt szeretne, hogy a nézők nagy számban legyenek jelen az eseményen. Végül elnézést kért az udvarhelyiektől a rali által okozott kellemetlenségekért, de megígérte, hogy gyorsak lesznek, „két nap az egész és már itt sincsenek”.

A székelyudvarhelyi Jakab Attila arról beszélt, hogy húsz éve követi a Hargita Rali eseményeit és gyerekkori álma valósul meg azzal, hogy az idei kiíráson indulhat, megtiszteltetésnek érzi, hogy hazai közönség előtt versenyezhet.Jakab Attila székelyudvarhelyi versenyző | Fotó: Csedő Attila

A hazai ralibajnokság második fordulójában 81 csapat indul, köztük négy magyarországi és egy bolgár.  A Hargita Rali eseményeit tévében is lehet követni, a bucsini gyorsaságit a Prima Sport 2, a városi szuperspeciálist pedig a Prima Sport 3, a szombati, első lövétei szakaszt a Prima Sport 1, a harmadikat a Prima Sport 3 közvetíti.

Csütörtök este a székelyudvarhelyi Márton Áron téren díjazták a tavalyi bajnokság dobogósait, majd megtartották a hivatalos csapatbemutatót. Ezt megelőzően, kora este a Művelődési Házban megnyílt a Kalandra fel! Budapest–Konstantinápoly autóverseny (1912) című megemlékező vándorkiállítás, amely a 110 évvel ezelőtti autós versenynek állít emléket. Erről itt írtunk bővebben.

A Hargita Rali programja:

Péntek, április 29.
8–13 óra között Shakedown, Farcád (2,80 km)
15.00 Rajt
15.53 PS1 Bucsin (28,7 km)
16.51 PS2 Libán (11,83 km)
18.34 PS3 Dietrich Árpád szuperspeciális (1,50 km)

Szombat, április 30.
9.00 Rajt
10.13 PS4 Homoródalmás (6,05 km)
10.34 PS5 Homoródszentpál (6,35 km)
11.02 PS6 Lövéte (13,20 km)
13.35 PS7 Homoródalmás (6,05 km)
13.56 PS8 Homoródszentpál (6,35 km)
14.24 PS9 Lövéte (13,20 km)
16.57 PS10 Homoródalmás (6,05 km)
17.18 PS11 Homoródszentpál (6,35 km)
17.46 PS12 PS6 Lövéte (13,20 km)
20.30 Díjátadó ünnepség, Székelyudvarhely, Márton Áron tér

(Nyitókép forrása: Hargita Rally Facebook-oldal)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?