Emlékkiállítás nyílik Székelyudvarhelyen az 1912-es Budapest–Konstantinápoly autós túra fotóiból

Hosszú utazás után Székelyudvarhelyen is látható lesz a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kalandra fel – Budapest–Konstantinápoly autóverseny (1912) című kiállítása, amely a 110 évvel ezelőtti túrautó-versenynek állít emléket.

A szervezők által közreadott felvételekA tárlat az idei Hargita Rally „nulladik” napján, április 28‐án, jövő csütörtökön nyílik meg a székelyudvarhelyi Művelődési Házban.

1912-ben rendezték meg a Magyar Királyi Automobil Club egyik első hivatalos megmérettetését, a Budapest–Konstantinápoly autós verseny: a távot 1912. június 29. és július 6. között 21 autó, összesen kb. 60 fő teljesítette. A futam emlékére a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakmai iránymutatásával és a bukaresti Liszt Intézet segítségével kiállítás készült, amely 2018-ban mutatkozott be az Isztambuli Magyar Intézetben, utána a szintén isztambuli Koç Museumban, majd Bukarestben, Szófiában és számos bulgáriai múzeumban is látható volt – a futam egykori helyszíneit érintve.

A tárlat korabeli fotók, dokumentumok, leírások és újságcikkek által mutatja be az automobilizmus hajnalán megrendezett versenyt. A RallyPhoto Hunters ügynökség és a Face to Face Egyesület kezdeményezésére a kiállítás az idei Hargita Rally programjának részeként Székelyudvarhelyen is bemutatkozik.A néhai túra útvonala

„Romániai viszonylatban különös párhuzamokat fedezhetünk fel a 110 évvel ezelőtti autós túraút és a napjainkban megrendezett versenyek között, ugyanis számos akkori helyszín a napjainkban is autóversenyeknek ad helyet. Brassó főterén napjainkban is ugyanott mutatják be a közönség számára az autókat, mint az autóversenyek hajnalán. Sinaián is a Caraiman Hotel előtti rész a jelenlegi szervízpark, de Kolozsvár főtere és Hargita megye is versenyautók dübörgésétől hangos a bajnoki futamok alkalmával” - közölte Balázs Attila, a RallyPhoto Hunters alapítója és a Face to Face Egyesület elnöke.

Az április 28‐án, 17.30-kor megnyíló udvarhelyi tárlaton jelen lesz Alexandru Dobai autós szakújságíró, a The World Rally Guide szerzője, Kósa András László, a Liszt Intézet Bukarest – Magyar Kulturális Központ igazgatója és Balázs Attila fotográfus, az udvarhelyi kiállítás kezdeményezője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?