Szurkolóinak magyarellenessége miatt az FCU Craiova meghatározatlan időre bezárta a saját stadionját

Saját magát büntette meg a FCU 1948 Craiova, amelynek a Sepsi OSK elleni, vasárnapi labdarúgó-mérkőzését felfüggesztették, mivel a szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak. A klub szerdai közlése szerint a hazai találkozókat meghatározatlan időre zárt kapuk mögött játssza a craiovai csapat – írta meg az MTI.

A vezetőség három pontban közölte a saját hatáskörben meghozott döntéseket. Így meghatározatlan időre zárt kapuk mögött játsszák a meccseket, kezdeményezik a Román Labdarúgó Szövetségnél egy olyan szabályzat kidolgozását, amely megelőzi a hétvégihez hasonló eseteket. Emellett közölték, hogy a későbbiekben fogják értesíteni bérletes szurkolóikat arról, miként kaphatják vissza pénzüket.

A klub honlapján közzétett bejegyzés szerint a szurkolóik egy részének sepsiszentgyörgyi „huliganizmusa” óriási károkat okozott a klubnak, és fennáll az a veszély, hogy ezek a megnyilvánulások megismétlődnek, ezért látták szükségesnek meghozni ezt a döntést.

A sajtó emlékeztetett rá, hogy a craiovai szurkolók egy része Adrian Mititelu klubtulajdonossal konfliktusban áll.

Mint ismert, a craiovai szurkolók magyarellenes, xenofób skandálásait Andrei Florin Chivulete játékvezető nem nézte jó szemmel: a 24. percben megállította a Sepsi OSK elleni mérkőzést és arra kérte a bemondót, hogy figyelmeztesse a szabályszegő szurkolótábort arra, hagyja abba a magyargyűlölő rigmusok kiabálását. Mivel ez nem történt meg, a bíró 10 perces kényszerszünetet rendelt el. Amikor ennek lejártával újrakezdték a játékot, a craiovai szurkolók folytatták a magyarok gyalázását. A sípmester ezért a játék 25. percében felfüggesztette a mérkőzést. Közben a craiovai klub igyekszik kibújni a felelősség alól, ám a saját szurkolóik elbeszélései buktatták le őket.

A vasárnapi eset a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elé került, amelynek elnöke, Răzvan Burleanu kijelentette: a FRF véget akar vetni a diszkriminatív és xenofób skandálásoknak a stadionokban, és fontosnak tartja, hogy a hatóságok is közbeléphessenek ilyen esetekben. „Világosan kifejezésre juttattuk, hogy ez a mi politikánk, mert nem szeretnénk többé erőszakos üzeneteket és skandálásokat hallani a romániai stadionokban” – fogalmazott. Hozzátette, azt akarja, hogy a stadionok civilizált helyek legyenek, ahova a szülők bizalommal kivihetik gyermeküket, kortól függetlenül.

Az elmérgesedni látszó, a focihuligánok rendbontásából kipattanó román–magyar nemzetiségi vita elmélyülését megelőzendő tett közzé egyértelmű és logikus választ Sepsiszentgyörgy polgármestere. „A tegnapi (vasárnapi – szerk. megj.) Sepsi–Craiova meccs okán kialakult hisztéria kapcsán a következőket szeretnénk elmondani román barátainknak: fontos, hogy értsék, hogy Románia a mi országunk is, nem vagyunk gazdasági bevándorlók, a saját szülőföldünkön élünk. Mi több, számos magyar sportoló hozott már dicsőséget Románia számára, például Szabó Kati, Balázs Jolán, Incze Kriszta, Tófalvi Éva, Szőcs Bernadett, Novák Károly Eduárd, Bölöni László, Bodola Gyula, Jenei Imre, Csipler Sándor, Derzsi Ede, Gáll Lajos, Kovács István, Paneth Farkas, Somodi István, Simon László, Stahl Istvánné Jencsik Katalin, Vákár Lajos stb.” – sorolta aAntal Árpád.

Az elöljáró kiemelte: „Sajnos ezeknek a minősíthetetlenül viselkedő fiataloknak nem tanították meg az iskolában a tanárok és otthon a szüleik, hogy nem csak románok élnek ebben az országban, mert a kisebbségek tisztelete civilizáció kérdése és az oktatás függvénye. Nem szabad elfelejteni, hogy a szomszédunkban háború zajlik, tehát az államnak kötelessége határozottan fellépni az ilyen megnyilvánulások ellen, annak érdekében, hogy ne mérgesedjen el a közösségek közötti viszony. A legfontosabb mindebben az, hogy békességben és nyugalomban tudjunk egymással élni, s ennek érdekében ki kell zárni az ilyen provokátorokat a stadionokból. Biztos vagyok benne, hogy minden normálisan gondolkodó ember egyetért ezzel.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?