banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Szabályt sértett a román bajnok? – Sportbíróságon támadt a Sepsi-SIC

A Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) támadta meg a Sepsi-SIC a női kosárlabda-bajnokság elmúlt idényének eredményeit, a háromszéki együttes a román sportági szövetséget és a címvédő és Román Kupa-győztes Konstancai CSM-t is beperelte.

A Gsp.ro szerdán számolt be arról, hogy a Kovászna megyeiek annak nyomán kértek jogorvoslatot, hogy az élvonalbeli együttesek kötelesek a korosztályos bajnokságban is szerepeltetni saját csapatot, ellenkező esetben büntetésként nem igazolhatnak külföldi játékost a következő idényre. Csakhogy a 2022–2023-as szezonban a tengerparti klub nem szerepelt az U13-as és az U14-es női pontvadászatokban, viszont légiósokkal lépett pályára a 2023–2024-es idényben – amelynek végén az aradiak elleni döntőt megnyerve bajnok lett és a Román Kupát is elhódította.

Fotó: Konstancai CSM/Facebook

Carmen Tocală, a Román Kosárlabda-szövetség elnöke szerint a Konstancai CSM-nek megállapodása volt egy másik helyi klubbal az utánpótláscsapatok szerepeltetésére, és azt az igazgatótanács elfogadta. Azt csak az idei évtől tették kötelezővé, hogy az egyesületek saját sportidentitásuk alatt szerepeltessék a juniorokat. Megjegyezte, a szövetség minden pert megnyert, ami a Konstancai CSM tagságát illeti, a Konstanca és a Sepsi-SIC közötti „háborúba” pedig nem kíván beleavatkozni. Tiberiu Dumitrescuhoz, a sportági szövetségi technikai igazgatójához irányította a Gsp.ro újságíróját, csakhogy az nem válaszolt a kérdésekre, még azt a listát sem küldte át, amely tanúsította volna a Konstancai CSM szereplését vagy hiányzását a 2022–2023-as U13-as és az U14-es bajnokságokban.

A Konstancai CSM sem kívánta kommentálni az ügyet, csak annyit mondtak, hogy a CAS márciusban elutasította a Sepsi-SIC azon kérését, hogy hozzanak előzetes intézkedéseket a tengerparti klubbal szemben. A háromszékiek igazgatója, Rusz István szerint, nem kaptak magyarázatot a szövetségtől arra, hogy milyen alapon fogadták el a klubok közötti protokolumokat saját ifi-csapat szerepeltetése helyett, és arra számít, hogy a CAS igazságos döntés hoz majd. „Ahogyan Ana Maria Bărbosu esetében is” – mondta a sportlapnak.

A párizsi olimpia bronzérmét a sportbíróságon ugyanaz a Sabin Gherdan „harcolta ki” a román tornasportnak, aki most a Sepsi-SIC-et is képviseli. Szerinte a sportszövetség visszaélést követett el, ráadásul miután a szakbizottságok elutasították az óvásaikat, még meg is büntették a Sepsi-SIC-et és a csapat kizárását helyezték kilátásba, ha nem vonja vissza a kérvényeit. Gherdan közölte, hogy ha a CAS érvényteleníti a Konstancai CSM kupa- és bajnoki győzelmét, akkor a háromszékiek a bajnoksággal járó költségeik megtérítését kérik majd. A Gsp.ro alapján ez az összeg nagyjából egymillió euróra rúg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?