FRISSÍTVE – Nem minden klubvezető helyesli a külföldieket érintő létszámstop időzítését

FRISSÍTVE: A 2022–2023-as idénytől kezdődően a csapatsportágakban a játékosok legalább negyven százaléka román állampolgárságú kell legyen a meccsek időtartama alatt – jelentette be csütörtökön Novák Károly Eduárd sportminiszter. FRISSÍTÉS: Az FK Csíkszeredának és a Sepsi-SIC-nek nem okozna gondot a rendelkezés betartása, de utóbbi klub nem tartja időszerűnek a szabály meghozatalát.

Az RMDSZ-es tárcavezető – aki civilben paralimpiai bajnok kerékpározó – a Facebook-oldalán közzétett videóben mondta el, hogy a különböző sportágak szövetségi vezetőivel történt egyeztetést követően adta ki azt a miniszteri rendeletet, amely előírja, hogy a csapatsportágakban egy-egy mérkőzésen a hazai játékosok aránya nem lehet kisebb negyven százaléknál. Ezt az arányt a meccsek teljes időtartama alatt fenn kell tartani.

A rendelkezés a felnőtt és junior korosztályra egyaránt érvényes.

Novák Károly Eduárd sportminiszter | Fotó: Agerpres

Novák Károly Eduárd szerint az intézkedés azt a célt szolgálja, hogy az „idegenlégiósok” mellett minél nagyobb számban kapjanak lehetőséget a romániai sportolók. Úgy vélte, hogy a különböző szakszövetségeknek is előnyt jelenthet majd a nemzeti válogatottak jövőjének biztosítása szempontjából a szabályozás.

Reagált a futballszövetség

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) közleményben reagált a miniszteri bejelentésre, s abban azt írta, hogy tanulmányozás céljából kérik a miniszteri rendelet szövegét, mielőtt az megjelenne a Hivatalos Közlönyben, hogy „meghatározzák a döntés hatását az országos szintű futballbajnokságokra”. A FRF hozzátette, hogy ha szükséges utólagos tisztázást fog kérni a sportminisztériumtól.

A Csíkszereda kerete megfelelne az előírásnak

Szondy Zoltán, a másodosztályú labdarúgó-bajnokságban érdekelt FK Csíkszereda elnöke a Maszol érdeklődésére elmondta: még nem látta a szóban forgó miniszteri rendeletet, így érdemben nem tud hozzászólni annak tartalmához. A sportvezető ugyanakkor kifejtette: a klub játékoskeretét túlnyomó részt eddig is hazai labdarúgók alkották.

Az elnök példaként említette a csapat legutóbb lejátszott, konstancai Farul elleni felkészülési mérkőzését, amely során a csíki csapat két különböző csapattal állt fel a két félidőben. Az első játékrész csapatában egy-egy spanyol és szlovén, míg a második 45 percben két magyar állampolgárságú labdarúgó lépett pályára, a többiek kivétel nélkül hazai játékosok voltak – emelte ki Szondy Zoltán.

Egy, a neve elhallgatását kérő erdélyi labdarúgóklub vezetője szerint, ha a következő szezontól lépne érvénybe a rendelet, az is korai lenne, hiszen az egyesületek többnyire két-hároméves szerződéseket kötnek a játékosokkal. „Nem egy-két héttel a bajnokság rajtja előtt kellene ilyen döntéseket hozni, amikor a csapatak kialakították a játékoskereteiket, és túl vannak az alapozáson” – mondta. Azt is megemlítette, hogy sem a futballszövetség, sem a liga nem alárendeltje a sportminisztériumnak, támogatást is csak az olimpiai válogatott kap, ezért nem biztos, hogy a labdarúgásban alkalmazzák majd a szabályt. „Nem is tudom, hogy ültetnék gyakorlatba a fociban, mert a 11 játékosból 4,4 kellene hazai legyen” – jegyezte meg.

Az élvonalbeli – és a múlt idényben Román Kupa-győztes – Sepsi OSK vezetősége még nem alakította ki álláspontját a miniszteri rendelettel kapcsolatban – mondta érdeklődésünkre Kiss Edit, a sepsiszentgyörgyi egyesület sajtószóvivője.

Sepsi-SIC: egyetértenek a döntéssel, de elhamarkodottnak tartják

Egyetért a sportminiszteri rendelet céljaival, de nem tartja helyesnek az időzítését a Sepsi-SIC női kosárlabdacsapatának vezetősége – jelentette ki a Maszol érdeklődésére Rusz István László, a román bajnoki címvédő sepsiszentgyörgyi együttes menedzsere.

Rusz szerint elhamarkodott döntés volt, mert előbb az edzőképzésre és az utánpótlásnevelésre kellett volna fektetni a hangsúlyt, és csak utána meghozni a külföldi játékosokat érintő létszámstopot. „Lehet, hogy magyarországi mintára született meg ez a rendelet, de Magyarországon a tao-rendszer révén komoly támogatást kap az utánpótlássport. Előbb nálunk is fel kellett volna építeni ezt, és azután, ha van egy mindenki számára elérhető bázis, bevezetni ezt a szabályt” – ismertette a klub álláspontját a menedzser.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Sepsi-SIC-et nem különösebben érinti a rendelkezés, mert a szakszövetség szabályainak megfelelően úgy alakította ki a keretet, hogy legyen megfelelő számú román állampolgárságú játékosa. „Eddig is, az ötből két játékos romániai kellett legyen az első két negyedben, az utolsó kettőben pedig az ötből egy. Lehet, hogy most a második félidőben is ötből kettő kell legyen majd az arány. De mit csinál a Bukaresti CSM vagy a Rapid kézilabdacsapata, amelyik Bajnokok Ligájára készül, vagy a Kolozsvári CFR futballcsapata, amelyik már meg is kezdte a BL-selejtezőt? Ha egy asztaliteniszcsapatnak van két vendégjátékosa, már nem szerepelhet. Amúgy Novák miniszter úr saját kerékpáros csapata sem tudta volna teljesíteni tavaly ezt a feltételt” – sorolta a példákat Rusz István László.

A menedzser szerint ez a rendelet – amelyik „nem léphetne érvénybe, csak a jövő szezontól” – sok klubnál válthat ki pereskedéseket. „Ha az érvényes szerződéssel játékosokat elbocsátom emiatt, beperelnek és ki kell fizessem a szerződésben fogalt teljes javadalmazásukat. Azt nekem ki téríti meg?” – tette fel a költői kérdést. A kosárlabdacsapat menedzsere végezetül megkockáztatta azt a véleményt, hogy a rendelet meghozatala nem Novák Károly Eduárd saját ötlete volt, hanem valamelyik tanácsadójáé, és hozzátette, hogy szerinte sokan meg fogják támadni jogi úton ezt a rendeletet.

Kapcsolódók

Kimaradt?