Peking 2022: négy következtetést vont le Novák Károly Eduárd sportminiszter

Újabb téli olimpiai játékok zárultak úgy vasárnap Pekingben, hogy a Románia még csak közel se került az éremszerzéshez: a legjobb helyezés egy 9. pozíció volt szánkó csapatversenyben. Az ötkarikás játékokra kiutazott Novák Károly Eduárd RMDSZ-es ifjúsági- és sportminiszter is, aki négy következtetést fogalmazott meg közösségi oldalán.

"Először is szeretnék gratulálni a sportolóknak, akik becsülettel képviselték az országot. Az eredmények megfeleltek az edzéskörülményeknek és az eddigi stratégiának is" - írta a paralimpiai bajnok. 

A következőkben Novák Károly Eduárd négy következtetést vont le a román csapat pekingi szereplésével kapcsolatban: 

  1. Azoknak az országoknak, amelyeknek sikerült érmeket nyerniük, volt stratégiájuk az adott sportágakra nézve: az infrastruktúra és a sport fejlesztésére.
  2. Néhány ország csak olyan sportágakban versenyzett, ahol sok érmet lehet nyerni: gyorskorcsolya, bob és szánkó, sífutás, biatlon.
  3. A sportolók stábjának szakmai színvonala kifogástalan volt.
  4. A számok önmagukért beszélnek. A legjobb példa erre Kína, amely a téli sportokban is nagyhatalommá vált.

Az RMDSZ-es tárcavezető saját megfogalmazása szerint "csalódottan tértem vissza, hiszen bánt, hogy sportolóinknak és gyermekeinknek nincsenek ugyanolyan esélyeik, pedig ugyanazokat az eredményeket érhetnék el".

Zárásként reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ha a következő 4 évben sikerül befektetni az infrastruktúrába és az edzőkbe, akkor a következő 10-20 évben biztosan jelentős eredményeket érhet el a román olimpiai csapat. 

Romániát 22 sportoló - közöttük a gyergyószentmiklósi Lőrincz-Sára Tímea - képviselte Pekingben. Az olimpiai csapat legjobb helyezését a szánkósok szállították, akik a csapat staféta versenyszámban a 9. pozíción végeztek. A téli ötkarikás játékok történetében Románia egyetlen érmet szerzett, még 1968-ban páros bob versenyszámban Ion Panțuru és Nicolae Neagoe a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?