Liga 1: győzött a FCSB és a Kolozsvári CFR is

Kicsivel több mint két órát vezette a labdarúgó Liga 1 felsőházi rájátszásának tabelláját a Kolozsvári CFR, amely vasárnap délután a playoff 1. fordulójában kiütéses vereséget (3-0) mért hazai pályán az Academica Clinceni csapatára. Az esti FCSB–FC Botoșani mérkőzésen viszont a fővárosiak fordítani tudtak, így visszavették éllovas helyüket.

Egy pont választotta el az alapszakasz végén, és - pontfelezés után - a felsőházi rájátszás elején is a listavezető FCSB-t és a bajnoki címvédő Kolozsvári CFR-t, így a tíz fordulós playoff minden mérkőzésének azonnali hatása van a tabellára.

A felsőházi rájátszás 1. fordulójának szombati nyitómérkőzésén a CSU Craiova és a Sepsi OSK gólnélküli döntetlent játszott, így másnap a Kolozsvári CFR és a FCSB kettős célért léett pályára. Egyfelől, és elsősorban természetesen a másik elé kerülés volt a legfontosabb a cél, viszont másodlagos célként ott dolgozhatott bennük az is, hogy egy győzelemmel le tudnák szakítani az oltyán csapatot. Mivel elsőként a Kolozsvári CFR lépett pályára az Academica Clinceni ellen, egy sikerrel Edward Iordănescu tanítványai a vezetést is átvehették a tabellán. 

A vasutasok a Szuperkupa megnyerése után pozitív energiákkal feltöltődve, viszont a sérülések és pozitív koronavírustesztek miatt foghijas kerettel tértek vissza a fellegvári Constantin Rădulescu Stadionba. Ilfov-megyei ellenfelük a bajnokság meglepetéscsapataként jutott be a felsőházi rájátszásba, és már a mérkőzés kezdetén nyilvánvaló volt, hogy a bajnok elleni egy soványka döntetlennel is megelégedne – Ilie Poenaru alakulata ugyanis a felek eddigi négy mérkőzéséből mindegyiket elvesztette.

Ha az első félidő eseményeit egy gondolatban kellene összefoglalni, akkor a legtalálóbb a "kapu fölé szálló lövések" volna: a vasutasok hatszor, a vendégek pedig egyszer lőttek "rögbisgólt". Pedig voltak iszonyatosan nagy lehetőségek is, de Păun, Deac, Rondón és Chipciu sem tudta eltalálni a Vâlceanu által védett kaput.   

Fotó: Kolozsvári CFRA második félidőre egy sokkal bátrabb Clinceni futott ki, a vendégek „ki is gyenesítették az eldőlt pályát", viszont amikor már úgy nézett ki, hogy kiegyensúlyozott mérkőzést láthatunk, „elsűlt” Adrian Păun lába. A vasutasok szélsője az 53. percben 30 méterre az Academica kapujától kapott egy felpattanó labdát, amit kapásból kapura küldött, a játékszer pedig védhetetlenül surrogott a vendégek kapujának bal felső sarkába. A gól után jött az újabb gól, ez már nem volt annyira látványos, de ugyanannyit ért: az 56. percben Deac közeli fejesét Vâlceanu a gólvonalon túlról kaparta vissza.

A vendégek játékából teljességel hiányzott a veszélyességi faktor, így Iordănescu becserélte a korábbi mérkőzéseken 8-9 perc után rendre lecserélt Adrian Gîdeát. A fiatal szélső pedig lendületes játékkal, veszélyes lövésekkel és ... egy gyönyörű gólpasszal hálálta meg a bizalmat. A jobb oldalról érkező beadását az ugyancsak csereként beállt gabriel Debeljuh csukafejessel értékesítette. 

3-0-s győzelmével a Kolozsvári CFR 35-re növelte pontjai számát és ideiglenesen megelőzte az alapszakaszt megnyerő FCSB-t. A bukarestiek a playoff 1. fordulóját záró vasárnap esti összecsapáson az első félidő vége felé hátrányba kerültek Stefan Askovski gyönyörű szólója után, viszont a második félidőben Octavian Popescu szép emelésével, valamint a moldvai kapus, Eduard Pap óriási hibájának köszönhetően begyűjtötték a 3 pontot és visszaelőzték a vasutasokat.

Pihenni, sebeket nyalogatni nincs idő, ugyanis a bajnokság felső és alsóháza is hétközi fordulóval folytatódik. Ennek legizgalmasabb mérkőzését szerda este 21:30-kor rendezik Sepsiszentgyörgyön, ahol a Sepsi OSK a Kolozsvári CFR-t fogadja.

Labdarúgó Liga 1, play off, 1. forduló

  • CSU Craiova–Sepsi OSK 0-0
  • Kolozsvári CFR–Academica Clinceni 3-0
  • FCSB–FC Botoșani 2-1

Az állás:

  Meccs Győz. Dönt. Ver. Gólarány Pont
 FCSB  1 1 0 0 2-1 36
 Kolozsvári CFR 1 1 0 0 3-0 35
 CSU Craiova 1 0 1 0 0-0 30
 Sepsi OSK 1 0 1 0 0-0 24
 Academica Clinceni 1 0 0 1 0-3 22
 FC Botoșani       0 0 0 1 1-2 21

Labdarúgó Liga 1, play out, 1. forduló

  • UTA–FC Viitorul 1-0
  • Astra Giurgiu–Bukaresti Dinamo 0-0
  • Chindia Târgoviște–Nagyszebeni FC Hermannstadt 2-0
  • Medgyesi Gaz Metan–FC Voluntari 1-1
  • FC Argeș–Politehnica Iași 0-0

Az állás:

    Meccs Győz. Dönt. Ver. Gólarány Pont
1.  Chindia Târgoviște 1 1 0 0 2-0 23
2.  Aradi UTA 1 1 0 0 0-0 22
3.  FC Argeș 1 0 1 0 0-0 21
4.  Astra Giurgiu  1 0 1 0 0-0 20
5.  Medgyesi Gaz Metan 1 0 1 0 1-1 18
6.  FC Voluntari 1 0 1 0 1-1 17
7.   FC Viitorul 1 0 0 1 0-1 16
8.  Bukaresti Dinamo 1 0 1 0 0-0 15
9.  Poli Iași 1 0 1 0 0-0 14
9.  FC Hermannstadt 1 0 0 1 0-2 13

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?