banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kovács István bíráskodása mellett avat bajnokot az Európa Liga

Az olasz Atalanta és a német Bayer Leverkusen labdarúgócsapatai lépnek pályára szerdán 22 órától a Dublin Arénában, az Európa Liga döntőjében. A mérkőzés játékvezetője a nagykárolyi Kovács István lesz.

A Bayer Leverkusen, amelyik az idei szezonban veretlenül nyerte meg a német bajnokságot korábban 1988-ban hódította el UEFA-kupát – ahogyan a második legrangosabb európai klubtornát akkoriban nevezték –, az Atalanta viszont korábban még döntőig sem jutott a sorozatban. A begamói együttes semmit sem nyert már 61 éve. A múlt héten az Olasz Kupa döntőjét veszítette el a Juventus ellen, de az 1907-ben alapított együttes története során mindössze egyszer, 1963-ban emelhetett magasba ezt a serleget. Más sikerre nem volt példa, így sporttörténelemet írni utaztak el az írországi Európa Liga-fináléra. Oda vezető útjuk során a Lisszaboni Sporting, a Sturm Graz és a Rakow gárdáit utasították maguk mögé a továbbjutáshoz, majd a kieséses szakaszban sorrendben a Sportingot, a Liverpoolt és az Olympique Marseillet ejtették ki.

Készülnek az esti fináléra | Fotó: Atalanta

A Leverkusen a Qarabag, a Molde és a Hackent megelőzve lépett tovább a csoportkörből, hogy utána a Quarabag, a West Ham United és az AS Róma együttesein verekedje át magát a döntőbe jutásért.

Érdekesség, hogy az Európa Liga elmúlt három fináléja szétlövésekkel dőlt el. A második számú európai klubtornát a legtöbbször spanyol csapat hódította el. Tizennégy trófeájuk megszerzésében jelentős szerepet vállalt az UEFA-kupa-specialista Sevilla. Mögöttük Angliának és Olaszországnak egyaránt kilenc serlege van, német együttes pedig korábban hétszer nyerte meg a klubtornát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?