Román Kupa: Európai licenszre várnak a döntősök

Eldőlt, hogy a Vajdahunyadi Corvinul és a Galaci Oțelul lépnek pályára május 15-én Szebenben, a labdarúgó-Román Kupa döntőjében. Ismeretes, hogy a másodosztályban szereplő erdélyi gárda sporttörténeti sikerként menetelt a fináléig, de a SuperLiga-szereplő Galaci Oțelul – amelyik csütörtök este a Kolozsvári Universitateát búcsúztatta 2-1-el az elődöntőben – sem nyert még korábban kupát, a 2004-es döntőt ugyanis elveszítette a Dinamóval szemben.

Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a szezon elején kevesen mertek volna fogadni arra, hogy ez a két együttes játssza majd a döntőt. Emiatt úgy véli, hogy az idei kiírás megerősítette a szlogenjét, azaz, hogy a Román Kupa a „romániai labdarúgás szíve”. „Csak gondoljanak be, hogy mindként döntős újonc a bajnokságokban. A Corvinul a harmadosztályból jutott fel a Liga 2-be, a Galac pedig a másodosztályból a SuperLigába” – hangsúlyozta a papírformadöntő párosítást a sportvezető.

Fotó: Galaci Oțelul Facebook-oldala

Ismeretes ugyanakkor az is, hogy a Román Kupának óriási tétje van, hiszen a majdani győztes az Európa Liga selejtezőjében szerepelhet a 2024–2025-ös idényben. Mindezt olyan körülmények mellett, hogy például a Corvinul idén hiába szerepel a Liga 2 felsőházi rájátszásában, mert önkormányzatilag támogatott, köztulajdonjogú klubként nincs feljutási joga az élvonalba. A nemzetközi porondon viszont szerepelhet, amennyiben megkapja az ahhoz szükséges licenszet az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA).

Burleanu tájékoztatása alapján úgy a Corvinul, mint az Oțelul igényelték az engedélyt, a másodosztályos alakulatok pedig enyhébb követelményeknek kell megfelelniük a jóváhagyás érdekében. Az UEFA illetékes testülete alapfokon pénteken dönt a licenszkérelmekről, majd a fellebbviteli bizottság április 26-án hoz jogerős ítéletet, számolt be az Agerpres.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?