Konferencia Liga: az AS Roma és a Feyenoord játszhat a tróeáért

Csütörtök este az Európa Konferencia-liga elődöntő visszavágó mérkőzésein az AS Roma 1-0-ra legyőzte az angol Leicester City csapatát a Stadio Olimpicóban, míg az Olympique de Marseille 0-0-s döntetlent játszott a holland Feyenoord csapatával a Vélodrome-ban, így az olasz és a holland csapat jutott be a sorozat döntőjébe, amelyet május 25-én rendeznek, Tiranában.

A Romának a bajnokságban nem jött össze az igazán jó szereplés, ötödiknél jobb pozícióban már nem végezhet a Serie A idei kiírásában a fővárosi csapat.

Az AS Roma remekül kezdte a meccset és már a 11. percben megszerezte a vezetést. Lor enzo Pellegrini jobb oldali szögletére az angol válogatott Tammy Abraham robbant be, és hét méterről védhetetlen gólt fejelt a léc alá.Abrahamnek ez volt a kilencedik gólja az Európa Konferencia-ligában. Csak két angol játékos van, akik ennél többet szereztek egy szezonban egy európai versenysorozatban: Alan Shearer (11 gól a 2004/05-ös UEFA-kupában) és Stan Bowles (11 gól az 1976/77-es UEFA-kupában).

A Roma vezetőgólja után a kiegyenlített játék zajlott, ugyan a Leicester City többet birtokolta a labdát, de az angol csapat igazán nagy helyzetet nem tudott kialakítani az olasz együttes kapuja előtt. A fordulás után a Leicester City nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, az előnyben lévő Roma pedig kontrajátékra rendezkedett be.

A második félidőben a Leicester City folyamatosan nyomás alatt tartotta a Romát, de az angol csapat játékéban nem volt átütőerő, sem kreativitás, így Mourinho együttese tartani tudta az előnyét.

A hajrában az angol csapat már a kapuja elé szögezte a Romát, de az olasz csapat rutinosan húzta az időt és a védelme is jól zárt, így az AS Roma megnyerte a meccset és 1991 után újra bejutott egy európai kupasorozat döntőjébe.

José Mourinho pedig történelmet írt, ugyanis a portugál szakember lett az első edző, aki négy különböző klubbal is bejutott egy európai kupasorozat döntőjébe, ráadásul ő az első, aki az UEFA-Kupában, az Európa-ligában, a Bajnokok Ligájában és az Európa Konferencia-ligában is döntőbe vezette aktuális csapatát.

Az olaszok ellenfele május 25-én, a Tiranában sorra kerülő döntőben a Feyenoord és az Olympique Marseille párharcából került ki.

A dél-franciaországi meccs feszült körülmények között indult, mivel a városban számos összecsapás tört ki a két tábor között, a vascsövekkel felszerelt huligánok autókat rongáltak meg, a rendőrség könnygázt is bevetett. Arne Slot, a hollandok vezetőedzője arról számolt be, hogy egy tégla találta el a csapatbuszt, és csak kerülőúton tudtak eljutni a Stade Velodrome-hoz.

A Marseille kezdte jobban a mérkőzést, azonnal magához is ragadt a kezdeményezést, és már a 10. percben megszerezhette volna a vezetést, de a korábbi francia válogatott Dimitri Payet közeli lövése elkerülte a kaput. A folytatásban is a francia csapat dominált, a 21. percben ismét Payetnek volt egy helyzete, de a 35 éves támadó nem sokkal a jobb kapufa mellé lőtt. Ráadásul tíz perccel később meg is sérült a Marseille sztárja, a helyére pedig a lengyel válogatott Arkadiusz Milik érkezett. A Feyenoord az első félidőben a biztonságra helyezte a hangsúlyt, nem is volt kaput eltaláló lövése az első 45 percben.

A második félidőben a Feyenoord sokkal veszélyesebben futballozott, több nagy helyzetet is kialakított, de nem született gól, így a francia csapat végig meccsben maradt. A 81. percben a Marseille ledolgozhatta volna egygólos hátrányát, amikor egy szabadrúgás után William Saliba került helyzetbe, de a francia válogatott védő közeli fejese néhány centivel elkerülte a kapu jobb oldalát. A hajrában a francia csapatnak már nem volt helyzete, így a Feyenoord megtartotta egygólos előnyét, és 3-2-es összesítéssel bejutott a döntőbe.

Konferencia-liga, elődöntő

  • AS Roma (olasz)-Leicester City (angol) 1-0 (1-0), továbbjutott: a Roma, 2-1-es összesítéssel
  • Olympique Marseille (francia)-Feyenoord (holland) 0-0, továbbjutott: a Feyenoord, 3-2-es összesítéssel

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?