Konferencia Liga: már matematikai esélye sincs a továbbjutásra a Kolozsvári CFR-nek

Fotó: Agerpres/EPAImmár matematikai esélyét is elvesztette a Kolozsvári CFR-nek annak, hogy a tavaszi idényben is folytassa szereplését a labdarúgó Konferencia Ligában, ugyanis a vasutasok csütörtök este 2-1-re kikaptak a dán Randers FC vendégeként.

Bár négy forduló után csak egyetlen pontok gyűjtött a labdarúgó Konferencia Liga D-csoportjában, furamód még mindig számolgathatott a Kolozsvári CFR a csütörtök esti 5. fordulós mérkőzése előtt. A képlet egyszerű volt: a vasutasok akkor juthattak volna tovább, ha utolsó két összecsapásukat – idegenben a dán Randers FC, és hazai pályán a Jablonec FL ellen – megnyerik, és a csoportok vezető AZ Alkmaar nem kap ki csütörtök este Csehországban. Bocsássuk előre, hogy ez utóbbi feltétel teljesült, a holland gárda 1-1-es döntetlennel távozott Jablonecből, ezzel megnyerte a csoportot, és „feldobta a labdát” a CFR-nek.

Ilyen esélyeket Dan Petrescu csapata sokszor kapott az idei Konferencia Ligában, bár a CFR rendre nem tudott pontot, pontokat szerezni, a csoport másik, párhuzamosan rendezett mérkőzésén olyan eredmény született, ami életben tartotta a fellegvári esélyeket. De ahhoz, hogy ennek „haszna” is legyen, feltétlenül szükséges lett volna, hogy a korábbi évekhez hasonló formával rukkoljon ki a CFR az európai kupaporondon.

Visszatérve a csütörtök esti mérkőzésre. A CFR ahhoz a Randers FC-hez látogatott az 5. fordulóban, amellyel még szeptember végén 1-1-es döntetlent játszott a Fellegváron. Az akkori mérkőzésen an dánok meglepték a vasutasokat fizikális játékukkal, és már az első félidőben beszorították Dan Petrescu tanítványait. Alhaji Kamara vezetéshez juttatta a vendégeket, majd a csereként beállt Claudiu Petrila egyenlített, aminek pontosztozkodás lett a vége.

Most egyikük sem volt a pályán a mérkőzés elején, viszont a Randers – az első mérkőzéshez hasonlóan – sokkal többet birtokolta a labdát, és valóságos „lövészeti gyakorlatot” tartott Cristian Balgradean kapujánál. Ebben elsősorban Jakob Ankersen jeleskedett, a dánok 9-ese ötször is próbálkozott az első félidőben.

A gólnélküli első félidő után Thomas Thomasberg cserék sorozatával frissítette fel csapatát, és ennek meg is lett az eredménye: a 68. percben egy baloldali beadás után a labda Camora lábáról pattant a pillanatokkal korábban beállt Alhaji Kamara elé, aki köszönte szépen az ajándékot és első labdaérintésével előnyhöz juttatta csapatát. Hasonlóan jónak bizonyult a másik oldalon Dan Petrescu cseréje is, Mario Szusics nem gólt, „csak” gólpasszt adott négy perccel később Ciprian Deacnak, aki ezzel a találatával ismét felélesztette a kolozsvári reményeket. A bizakodás nem tartott sokáig, ugyanis újabb négy perc elteltével már újra a dánok vezettek. Szabadrúgáshoz jutott a Randers, és Simon Piesinger okosan tekerte el a labdát a három emberből állított sorfal mellett a rövid sarokba.

A hátralevő percekben a CFR ment előre becsülettel, de a dánok rutinosan konzerválták az eredményt és négy döntetlen után megszerezték első győzelmüket is a csoportban. Ezzel szemben a Kolozsvári CFR újabb vereségével végleg kiírta magát a továbbjutásért folyó csatából, a kvartettet magabiztosan megnyerő AZ Alkmaar mögött a Jablonec és a Randers maradt versenyben a második helyért. A vasutasok két hét múlva a cseh jablonec FK ellen zárják idei európai kupaszereplésüket, annak a mérkőzésnek a tétje már csak a becsületgyőzelem és az érte fizetett fél millió eurós UEFA-honorárium megszerzése.

D-csoport, eredmények

  • Randers FC–Kolozsvári CFR 2–1 (A. Kamara 68., Piesinger 76., ill. Deac 72.)
  • Jablonec FK–AZ Alkmaar 1–1 (Kratochvíl 7., ill. Evjen 44.)

1. AZ Alkmaar         5         3             2             –             7–3        11
2. Randers               5         1             4             –             9–8        7
3. Jablonec               5         1             3             1             6–6         6
4. Kolozsvári CFR   5         –             1             4             2–7          1

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?