Jégkorong: Magyarország legyőzte Norvégiát, karnyújtásnyira van az olimpia

A magyar női válogatott fordulatos mérkőzésen, két góllal múlta felül a skandinávokat.

A magyar női jégkorong-válogatott 5–3-ra legyőzte Norvégiát a Csehországban zajló olimpiai kvalifikációs tornán, így két fordulót követően csak a gólkülönbség választja el a házigazda csehektől, akikkel vasárnap játszik a csoportelsőégért és az olimpiai kvótáért.

A norvég női válogatottnak nem túl jók a legfrissebb emlékei a magyarokról, hiszen legutóbb, a budapesti divízió 1/A-világbajnokságon Gasparics Fanni az 59. percben nyerte meg a meccset a magyaroknak, akik így mi mentek a világelitbe, a norvégok meg maradtak a második vonalba.

A szombat esti, chomutovi olimpiai selejtezőmeccs első harmadában is érvényesült az osztálykülönbség, a lőlapon (16–3) legalábbis mindenképpen, gólt azonban csak szabálytalant sikerült elérni a kapus alól a korongot kierőszakoló Huszák Alexandra révén. A második harmad elején Metzler Regina egy kapitális kapushiba után már szabályos gólt szerzett.

A mérkőzés feléhez közeledve kettős emberhátrányba került a magyar csapat, és az addig semmit sem mutató norvégok előbb a dupla, majd a szimpla előnyt is kihasználták, utóbbit burleszkbe illő góllal. Az ellenfél a magyar kapu mögött szerzett korongot az egyik védőt leütközve, a magyar kapus, Németh Anikó pedig a bíróknál reklamált, így Mathea Fischer akadálytalanul húzhatta be az üres kapuba – nem véletlenül alapszabály, hogy mindig sípszóig játszunk…

Hideg zuhany volt ez a javából, sajnos a magyar hölgyek kellően meg is zavarodtak a váratlan és kedvezőtlen fordulatok hatására. A norvégok ki is használták lélektani előnyüket: Fischer egy kipattanót is beemelt, így duplázott, ezzel egy magyar szempontból rémálomszerű két perc alatt szerzett három góllal fordított az ellenfél (és még kapuvasai is voltak) – a meccs első fele alapján ez abszolút nem volt benne a pakliban.

Szerencsére innen is volt visszaút. Gasparics csapatkapitányhoz méltó módon akkor lépett elő, amikor a legjobban kellett, a 35. percben ő is beemelt egy kipattanót. A záró harmad felénél aztán Jókai-Szilágyi Kinga fórban egyenlített, Kreisz Emma pedig öt perccel a vége előtt megszerezte a megérdemelt győztes gólt. A lefújás előtt közvetlenül Seregély Míra üres kapus góllal állította be a végeredményt.

A magyar válogatott vasárnap a házigazda csehekkel vívja a „döntőt” a 2022-es olimpiáért.

(Nyitókép: Magyar Jégkorong Szövetség/Vörös Dávid)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?