„Hogy nézne ki az, ha egy székely hokis nem állna oda, amikor a székely himnuszt éneklik a szurkolók?”

Megszólalt a román jégkorong válogatott csapatkapitánya is a székely himnusz-ügyben.

Fotó: nso.hu/Dömötör Csaba„Ha tetszik ez Önnek vagy sem, a román válogatottban sok a magyar, székely nemzetiségű játékos, akik magyarnak érzik magukat. Hogy nézne ki az, ha egy székely hokis – bár román mezben – nem állna oda, amikor a székely himnuszt éneklik a szurkolók? Mit kapna, amikor hazamenne? Mit mondanának a szülei, a szurkolók? Tudja a választ? Én tudom: évekig nem bocsátanák meg neki a pofátlanságot” – válaszolt Daniel Trancă, a román jégkorong válogatott csapatkapitánya Sorin Grindeanu szállításügyi miniszternek.

A GSP.ro sportlapnak adott interjút Daniel Trancă, a román jégkorong válogatott csapatkapitánya a szlovéniai világbajnokságon kirobbant himnuszbotrány kapcsán. Mint írtuk, a Magyarország–Románia mérkőzés után (a magyar válogatott 4-2-re megnyerte a mérkőzést – szerk. megj.) magyar és székely szurkolótábor elénekelte a székely himnuszt, amit 3 román játékos kivételével a magyar és a román válogatott tagjai is a jégen állva hallgattak végig. Az ügyből óriási bortány kerekedett, a sportlapok és a több román politikus is hazaárulással vádolta meg a székely nemzetiségű hokisokat.

„A válogatott magját a csíkszeredai és gyergyószentmiklósi játékosok adják, akiket szurkolók tucatjai kísértek el Szlovéniába. A drukkerek minden meccs után elénekelték nekünk a székely himnuszt. Hogy nézett volna, ki ha ott hagyjuk őket? Ilyent nem lehet tenni. Felsorakoztunk előttük és meghallgattuk a himnuszt, ahogy előtte meghallgattuk a szlovén és a litván himnuszt is” – magyarázta a Gyergyói HK 28 éves, édesanyja révén félig magyar nemzetiségű jégkorongozója.

Szerinte az újságírók és a politikusok túllihegték az ügyet. Emlékeztetett, hogy a két szekelyföldi csapat minden mérkőzésén eléneklik a székely himnuszt, amit a játékosok tiszteletből – a román nemzetiségűek és az idegenlégiósok is – a jégen, sisak nélkül hallgatnak végig. „Ha egy játékos bemenne az öltözőbe, vagy nem venné le a sisakját, másnap hogy állhatna meg az emberek előtt az utcán, amikor megkérdezik tőle, hogy miért nem adja meg a tiszteletet?” – fogalmazott Trancă.

A válogatott csapatkapitánya azzal is tisztában van, hogy vannak olyanok, akiknek ez nem tetszik. Szerinte a játékosok méltatlanul kerültek a frontvonalba. „Mindenkinek meg kell értenie, hogy tisztelet kérdése állva végighallgatni a szurkolóid által énekelt himnuszt” – szögezte le Daniel Trancă. Hozzátette: a román válogatottban sok a székely nemzetiségű játékos. Mindannyian szabad akaratukból döntöttek úgy, hogy Romániát képviselik a világbajnokságon. „Mögöttem egy honosított orosz játékosa hallgatta végig a székely himnuszt. Te mit teszel, amikor egy másik himnuszt lejátszanak, nem állsz fel?” – kérdezett vissza a riporternek Trancă.

A riporter válaszára, hogy a székely himnusz nem nemzeti himnusz a csíki hokis frappáns választ adott. „Lehet, hogy te nem látod annak, de a székely himnusz nemzeti himnusz. A székelyek annak érzik, és erről ennyi elég is” – mondta Trancă.

Kapcsolódók

Kimaradt?