Himnusz-ügy: az FK Csíkszereda kiáll a meghurcolt székely jégkorongozók mellett

Kétnyelvű nyilatkozatban állt ki a ljubljanai divízió 1/A jégkorong világbajnokságon elhíresült székely himnusz-ügy miatt meghurcolt székely sportolók mellett az FK Csíkszereda másodosztályú labdarúgócsapatának vezetősége. A kommünikében leszögezték: a romániai közérdek és a székely himnusz összefér.

Kétnyelvű, magyaul és románul is megfogalmazott nyilatkozatban reagált a vasárnap véget ért szlovéniai divízió 1/A jégkorong világbajnokság vasárnapi, Románia-Magyarország mérkőzés után történt eseményekre a másodosztályú FK Csíkszereda labdarúgócsapatának vezetősége. A közelmúltban közérdekűnek nyilvánított sportegyesület szerdán kiadott közleményében annak a véleménynek adtak hangot, miszerint „a történést felfújta a román sportsajtó (…), átvette a teljes sajtó, politikusok ítélkeztek, dióhéjban: megy a cirkusz”.

Az állásfoglalásban kifejtik: az FK közérdekűvé nyilvánításának folyamatában nagy szerepe volt a Román Labdarúgó Szövetség „meleg hangú ajánlásának”, ugyanakkor a kormány tagjai, a miniszterelnök, és az ügyet kedvezően láttamozó miniszerek segítsége is elengedhetetlen volt.

A nyilatkozatban kitértek arra is, hogy az FK Csíkszereda fiatal játékosai, magyarok és román nemzetiségűek egyaránt, minden mérkőzésük előtt és után „Székelyföld!” kiáltással buzdítják önmagukat és „komolyabb sikerek után” eléneklik a székely himnuszt. Hozzátették: az FK Csíkszereda felnőtt csapata minden hazai mérkőzés után saját szurkolótábora elé áll és elénekli, meghallgatja a székely himnuszt. Mint írták, ez a hagyomány annyira köztudott, hogy „2019 tavaszán, egy akkoriban sorsdöntő Lénárdfalva – FK Csíkszereda bajnoki előtt a házigazdák úgy próbálták szurkolóikat, játékosaikat még inkább feltüzelni, hogy meccs előtt elhúzták a székely és a román himnuszt egyaránt!”. Hozzáfűzték:a máramarosi román közösség lelkes képviselőit ezért senki sem támadta meg és "nemzetárulózta" le.A csapat együtt énekli a székely himnuszt a közönséggel a mérkőzés után - hagyomány | Fotó: archív - FK Csíkszereda

„Tehát hogyan is van ez? A válasz sokak számára kegyetlen, de egyszerű: a székely himnusz és a romániai közérdek összefér”- szögezték le. Kitértek ugyanakkor arra is, hogy a székelyföldi ladbdarúgó akadémia létrehozásától kezdve „téma volt” a román és a magyar szakszövetség között és egyetértés született abban, hogy futballakadémia létrehozása a Székelyföldön közös, román-magyar érdek. Rámutattak, hogy a magyar és román szövetség közötti viszony felhőtlen.

„Az FK Csíkszereda azóta többször látta vendégül Románia korosztályos válogatottjait, fiúkat, lányokat egyaránt, ezek az edzőtáborok vagy ingyenesek voltak vagy mélyen áron aluliak, vendégeink mindig elégedetten távoztak. Az FK Csíkszereda többrendben nyújtott technikai segítséget is Románia válogatottainak. Továbbá, beruházásaink során számos futballpálya épült Erdélyben” – hangsúlyozták.

„Befejezésül pedig visszakanyarodnék a jégkoronghoz: ott, ahol a román uszítók, vagy könnyű népszerűségre vágyó politikusok árulást látnak, mi teljesen mást. Azt látjuk, hogy egy megerőltető, sikerekben gazdag szezon után a székely-magyar hokista nem egzotikus szabadságon élvezi jól megérdemelt prémiumát, hanem elment Romániát képviselni. Ezt teszik, amióta hoki van Romániában. És -szomorú tán a román sport szempontjából, de tény – addig van hoki Romániában, amíg ők vannak. És azok a politikusok, akik görcsöt kapnak a székely himnusztól, kérdezzék meg maguktól: ők mit is csináltak a román jégkorong, s úgy általában a román sport érdekében? Jelenleg Romániában egy jégkorong-akadémia működik. Hadd ne írjam le, melyik állam támogatásával. Végszóként: az FK Csíkszereda kiáll az elmúlt napokban ártatlanul meghurcolt székely-magyar, román válogatott hokisták mellett” – zárult az FK Csíkszereda Szondy Zoltán klubelnök által jegyzett közleménye.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?