Hajszálon múlott, hogy nem adták Kovács Istvánnak a BL-döntőt

Elfogadta az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Szymon Marciniak töredelmes bocsánatkérését és megerősítette, hogy a lengyel sípmester marad a június 10-én esedékes labdarúgó Bajnokok Ligája döntő játékvezetője. Marciniaknak azért kellett magyarázkodnia, mert hétfőn, május 29-én Katowicében részt vette egy szélsőjobboldali felvonuláson. Amennyiben elvették volna Marciniaktól a döntőt, akkor helyébe a negyedik bírónak delegált nagykárolyi Kovács István „ugrott volna be”.

Fotó: UEFAKözleményben jelezte pénteken az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), hogy kivizsgálták a Bajnokok Ligája isztambuli döntőjének vezetésével megbízott Szymon Marciniak elleni vádakat. A lengyel játékvezetőt a diszkrimináció és idegengyűlölet ellen küzdő FARE hálózathoz tartozó „NEVERAGAIN” civil szervezet panaszolta be azt követően, hogy Marciniak május 29-én Katowicében részt vett a szélsőjobboldali Konferencia szervezet Everest nevű megmozdulásán, ahol kirekesztő jelszavakat skandált a tömeg.

A vádakkal szembesítették a lengyel játékvezetőt, aki töredelmes bocsánatkérő levelet írt az UEFA-nak. „Szeretném kifejezni legmélyebb bocsánatkérésemet a részvételemért és az esetlegesen okozott kellemetlenségekért vagy sérelmekért…Súlyosan félrevezettek, egyáltalán nem voltam tisztában a szóban forgó esemény valódi természetével. Nem volt tudomásom arról, hogy a rendezvénynek köze van egy lengyel szélsőjobboldali mozgalomhoz. Ha tisztában lettem volna ezzel a ténnyel, kategorikusan visszautasítottam volna a meghívást” – írta Szymon Marciniak, hozzátéve, hogy a mozgalom által hirdetett értékek teljes mértékben ellentétesek személyes meggyőződésével és azokkal az elvekkel, amelyek szerint él. „Teljes szívemből elítélem a gyűlölet, a megkülönböztetés és az intolerancia minden formáját, mivel ezeknek nincs helye sem a sportban, sem a társadalom egészében” – írta a lengyel játékvezető. Mint írta, hazájában ő volt az első játékvezető, aki alkalmazta az UEFA által meghirdetett „háromlépcsős eljárást” (Romániában ennek alapján függesztette fel Andrei Chivulete a Sepsi OSK – FCU Craiova mérkőzést – szerk. megj.) súlyos diszkriminatív incidensre válaszul.

„Végezetül őszinte bocsánatkérésemet fejezem ki a kluboknak, játékosoknak, szurkolóknak, kollégáknak, tisztviselőknek és szervezeteknek, akik bíznak bennem. Teljesen megértem, hogy cselekedeteimnek a személyes csalódáson túlmenő következményei is voltak, és teljes mértékben kész vagyok vállalni a meggondolatlan részvételemből eredő következményeket” – zárta penitenciáját Szymon Marciniak.

A bocsánatkérő levél elérte célját, ugyanis az UEFA a NEVERAGAIN szervezettel való konzultálás után úgy döntött, hogy nem váltja le Marciniakot, a lengyel játékvezető fújja majd a sípot a június 10-i Manchester City – Internaziolane Milano BL-döntőn.

Kapcsolódók

Kimaradt?