Gyenes Mani hazatért: tortával és pezsgővel köszöntötték Szatmárnémetiben a Dakar-hőst

Narancssárga füsttel, pezsgővel és tortával köszöntötték csütörtökön szatmárnémeti munkahelyén az Autonet Motorcycle Team versenyzőjét, Gyenes Emánuelt, aki egy igazán hosszú és nehéz verseny – gyakorlatilag a világ legnehezebb versenye – után épségben tért haza Szaúd-Arábiából, a tizennegyedik alkalommal teljesített Dakar-ralijáról.

Mint az összesereglett kollégáknak beszámolt róla, az előrejelzésekhez képest is nehezebb volt az idei Dakar, de most is fantasztikus kaland volt, ráadásul komoly technikai gondok sem keserítették az életét. A több mint 8 ezer kilométeres, homokdűnéken és kősivatagokon keresztülvezető versenyről hazatérve büszkén mutatta meg a trófeákat: a verseny befejezésekor kapott medált, az Original by Motul kategóriában kapott medált, valamint az egészen különleges, frissen szerzett trófeát is. Mivel az új versenyszabályzat értelmében nem szerepelhetett versenyzőként a járgányukat maguk szervizelő versenyzőket tömörítő Original by Motul kategóriában – mivel már volt kategóriagyőztes – a szervezők a kategória nagykövetévé tették két másik motorossal, viszont a trióból ő végzett a legjobb helyen, ezért egy nagyobb trófeát is kapott jutalmul.

A szerző felvételei

A verseny egyébként nagyon jól alakult számára, hiszen jobb helyezést ért el, mint arra maga is számított volna. A gyári csapatokkal teli élmezőnyben a 23. lett, ráadásul úgy, hogy egyetlen büntetőpontot, pontosabban időt sem kapott a verseny egésze alatt. Volt pillanat, amikor a 21. helyen állt, de a körülmények tudatában tisztában volt vele, hogy esélytelen a pozíció megtartása.

Rosszul indult, jól végződött

A bevezetőszakasz, a prológus nem sikerült Maninak túl jól. A 27 kilométeres szakaszon navigációs problémák miatt egy percet veszített, ami ebben a helyzetben rengeteg, így a 47. helyen végzett. A következő napokban azonban sorra javított a helyezésén, annak ellenére, hogy a motorja felfüggesztése nem volt az igazi.

„Új motorral vágtam neki a 2024-es Dakarnak, amely az előző javított változata volt. Újdonság volt a modernebb sebességváltó, ami nagyban hozzájárult az elért eredményhez. A másik újdonság a felfüggesztés volt, amit tökéletesre sikerült kalibrálni itthon – de a versenyen túl puhának bizonyult. Az első hetet így csináltam végig, csak a pihenőnapon tudtam elvégezni a cserét, ami egy hosszan tartó művelet” – magyarázta a rögtönzött sajtótájékoztatón Gyenes.

Sok versenyzőt legyőzött a technika

Mani elmondása szerint sok ígéretes versenyző volt kénytelen feladni a versenyt technikai hibák miatt. Volt olyan motoros, akinek a Dakarjával banális hiba végzett: olajcsere után a technikusa nem zárta jól le a rendszert, rajt után 10 kilométerrel pedig már nem volt olaj a motorban…

Gyenes, aki maga szervizelte a motorját éjszakánként (az Original by Motul kategóriának ez a feltétele), ilyen hibát nem követett el. De volt olyan pillanata a versenyen, amikor egy homokdűnén magától kidurrant a légzsákja, emiatt vissza kellett vennie rövid időre a tempóból.

Világsztárokkal egy tábortűznél

Az idei Dakar újdonsága volt a 48 órás megmérettetés, amelyen homokdűnéken át vezető 620 kilométeres út várt a versenyzőkre. A kétnapos versenyt az első napon egy adott pillanatban lefújták, a versenyzők pedig a hozzájuk legközelebb eső táborba vonultak vissza éjszakára.

„Az első nap 420 kilométert tettem meg. Alig vártam már, hogy vége legyen a napnak, érkezzen az értesítés, hogy keressem meg a legközelebbi tábort. Ott kaptunk egy sátrat, egy hálózsákot meg néhány konzervet. Ruhát sem volt mire váltani, a versenyfelszerelésről levettem a különböző védőket, így aludtam. De úgy érzem, a legjobb táborba kerültem. A tábortűznél, a sivatag közepén együtt majszolhattam a konzerv-vacsorát a WRC-legenda Sébastien Loebbel és a most negyedik Dakarját nyerő Carlos Sainzzal. Olyan világsztárokkal, akik az átlagos estéken ki sem jönnek a hálókamionból, saját séfek főznek nekik, tehát alig talákozunk velük” – magyarázza nagy lelkesedéssel a szatmári motoros.

A dűnéken egyébként pokolian nehéz motorozni, 2-es 3-as sebességben lehet haladni, sokat kell fékezni, így a 420 kilométer, másnap pedig a 200 kilométer nem volt igazán jó élmény számára, mondta.

Az a fránya navigáció

A Dakar-ralik történetében most először kaptak a versenyzők digitális útvonal-leírást, úgynevezett roadbookot. Ugyan mindenkinek volt lehetősége rövid tesztelésre a rajt előtt, Mani versenyhelyzetben a második nap végére szokott hozzá az új technológiához. Ha rásüt a nap a speciális táblagépre, nem látni rajta semmit, ami nagyon zavaró volt. Ahogy az is, amikor véletlenül kihagyott egy GPS-es ellenőrzőpontot, emiatt vissza kellett fordulnia, amivel értékes perceket vesztett.

Vicc: elektromos motorok a Dakaron

Az új technológiáknál maradva: idén villanyhajtású motorok is indultak a versenyen, de igazából nem is versenyeztek. Minden reggel rajthoz álltak, tíz kilométert megtettek, majd visszatértek a rajt helyszínére. Jelenlétüknek inkább csak reklámértéke volt, bár annak sem volt a legjobb, hogy az éjszaka generátotrról töltött járgányok közül az egyik a „10 kilométeres kalandon” kettétört, tudtuk meg a szatmári motorostól

Cél a következő Dakar…

Gyenes Emánuelt kérdezve megtudtuk, hogy az idei év meglehetősen sűrű lesz számára. Részt vesz májusban a Bákóban rendezendő enduro-világbajnokság futamain, valamint edzésként rajthoz áll majd a magyarországi enduro-bajnokságban is.

Ott lesz a Nagyszeben környékén szerveződő Red Bull Romanics hard-enduro versenyen is, amelynek eddig minden kiírásán ott volt és be is fejezte a versenyt – ezzel pedig egyedülálló a világon. Részt vesz majd a most Spanyolországban tartandó SixDays versenyen is Romániát képviselve. Igaz, klubcsapatban versenyez majd, mert az országban nincs még három olyan motoros, aki vállalná a versenyt – csak négyes csapatban szerepelhetnének egy ország válogatottjaként.

A következő Dakar pedig szintén Szaúd-Arábiában lesz, mert bár lejárt az öt év, amit a szaúdiak a szervezőkkel kötöttek, most újabb öt évvel hosszabbították az együttműködést. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?