Értékteremtésben sehol sincsenek a magyar fociakadémiák nemzetközi viszonylatban

Egy-egy vezető fociakadémia több százmillió euró összértékben bocsátott szárnyra jelenleg aktív játékosokat.

Elkészítette a labdarúgó akadémiák 100-as globális ranglistáját a Nemzetközi Sporttanulmányok Központjának labdarúgással foglalkozó csoportja, a CIES Football Observatory. Az akadémiákat az azokról kikerülő, jelenleg aktív játékosok becsült átigazolási összértéke alapján rangsorolták. Azokat a játékosokat vették számításba, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három évig egy adott akadémián pallérozódtak, s a világ 50 legerősebb bajnokságának valamelyikében játszanak.Utánpótlás-nevelésben a Benfica jár az élen | Fotó: Facebook/Benfica

A listavezető a portugál Benfica, ahonnan 104 játékos került ki, 670 millió összértékben. A második helyen, némi meglepetésre, a Chelsea áll. Bár az utóbbi időben a londoni klub inkább a költekezésével hívta fel magára a figyelmet, 630 millió euró értékű játékosokat nevelt ki. A harmadik a Barcelona 581 millió euróval. Jelenleg 102, olyan, a tanulmány kritériumainak megfelelő játékos van, aki a La Masián pallérozódott.

Az első tízbe az Ajax (555 millió euró), a Manchester City (510 millió), a Paris Saint Germain (491 millió), a Sao Paolo (474 millió), a Santos (444 millió), a Flamengo (438 millió) és a Sporting (399 millió) került még be. Meglepő, hogy az olasz klubok mennyire le vannak maradva az utánpótlás-nevelés tekintetében, legjobb akadémiájuk az Atalanta keretében működik, de ez is csak a 40. helyet foglalja el 217 millió euróval.

A Top 100-ban Brazília 14, Franciaország 13, Anglia 12, Argentína 10, Németország 9, Spanyolország 8, Hollandia és Olaszország pedig 5-5 csapattal képviselteti magát. A legtöbb, 114 játékossal az Ajax képviselteti magát. A játékosok átlagértéke alapján a holland Willem II és a brazil Avai FC emelkedik ki a mezőnyből, 11,2, illetve 10,5 millió euróval. Az éllovas Benfica által nevelt játékosok átlagértéke 6,4 millió euró.

A magyar fociakadémiák fényévekre vannak a nemzetközi középmezőnytől is. Az anyaországi kirakatintézmény a Puskás Ferenc Akadémia (PAFC), mely fennállásának 15 éve alatt mindössze két, nemzetközi viszonylatban jegyzett játékost tudott kinevelni: a Freiburgban játszó Sallai Rolandot és Kleinheisler Lászlót, a Panathinaikos játékosát. A transfermarkt.com portál adatai szerint előbbi 12, míg utóbbi 2 millió eurót ér. Sallai valós piaci értéke ennél minden bizonnyal nagyobb, azonban ez nem torzítja az összképet, mivel a transfermarkt.com általában, származási országtól függetlenül alulértékeli a játékosokat. Természetesen rajtuk kívül is kerültek ki játékosok a felcsúti akadémiáról, azonban azok piaci értéke elhanyagolható. Ezzel a tizenegynéhány millió euróval a PAFC a futottak még kategóriába tartozik, a CIES Football Observatory toplistáján ugyanis a századik helyezett VfL Bochum is ennek a többszörösét termelte ki, 102 millió eurót.

A transfermarkt.com szerint egyébként Sallainál két értékesebb magyar játékos is van, Szoboszlai Dominik (35 millió euró) és Szalai Attila (15 millió euró), azonban ő pályafutásuk nem magyar akadémiáról indult.

Kapcsolódók

Kimaradt?