Erste Liga: beindult a hokiszezon

Az elmúlt hétvégén kezdetét vette az erdélyi és magyarországi jégkorongcsapatokat tömörítő Erste Liga 2022/2023-as idénye. A címvédő Csíkszeredai Sportklub korábbi hazai adósságát rótta le és immár az Erste Liga és a román bajnoki cím mellett román kupagyőztesnek is vallhatja magát.

Az előző szezonból elmaradt Román Kupa döntőjét játszották le szombaton Csíkszeredában. A Bukaresti Steaua elleni fináléval vette kezdetét a székelyföldi csapat idei szezonja. A várakozásnak megfelelően a Sportklub magabiztosan verte a fővárosiakat.

A novemberben megkezdett Román Kupa résztvevőit korábban két négyes csoportba sorsolták, a kvartettek győztesei jutottak egyenes ágon a döntőbe. A Steaua a Brassót és a Gyergyót megelőzve vitte el az A csoport első helyét, míg a B csoportot a Csíkszereda húzta be hibátlan mérleggel. A sorozat döntőjét szombaton rendezték meg, a házigazda Csíkszereda minden harmadot megnyerve magabiztos, 5–0-s győzelmet aratott a Steaua felett: a gólokat Sofron, Stach, Péter Balázs, Láday és Becze szerezték.

Kupagyőztes a Csíkszeredai Sportklub | Fotó Tamirjan Photography

Az Erste Liga első fordulójában már pénteken bedobták a korongot. Elsőként az újpesti jégcsarnokban hasították a jeget, ahol a DVTK Jegesmedvék vendégeskedett. A mérkőzésen hiába húzott el 36 percnyi játék után 3–0-ra az UTE, a miskolciak az utolsó harmadban kiegyenlítették az állást, majd hosszabbításban Galajda második találatával a bónuszpontot is elvitték.

Az előző szezon ezüstérmese, a Ferencváros a Magyar Kupa győzteséhez a Debreceni EAC-hoz látogatott. A két gárda összecsapott néhány nappal korábban a szuperkupa döntőjében. Akkor a hajdúságiak bizonyultak jobbnak és 4–1 arányban megnyerték a meccset és ezzel újabb címüket. A visszavágásra pénteken adódott lehetősége a zöldeknek, méghozzá Debrecenben. A fordulatos találkozón előbb kétgólos előnyt épített fel a DEAC, majd fordított a Fradi. A Debrecen még kiegyenlített, ám a vendégek újabb találatára már nem tudott válaszolni. Érdekes, hogy a végeredmény a 39. percre kialakult.

Dunaújvárosban indította a bajnokságot a Budapesti Jégkorong Akadémia HC-vá átkeresztelt egykori MAC. Névváltozás ide, névváltozás oda, a budapestiek nem sokat udvariaskodtak, négy gólos győzelemmel távoztak az Acélbikáktól. A BJAHC csütörtökön a Sportklubot fogadja, a DAB pedig a Brassót látja vendégül.

Vasárnap bemutatkozott a másik névváltozáson átesett gárda. A Fehérvári Titánokból Fehérvári Hockey Akadémiává lett kék-fehérek Miskolcra látogattak. A kirándulásban nem telhetett sok örömük a székesfehérvári fiataloknak, a DVTK ugyanis 6–1-re győzött ellenük. Az észak-magyarországiak így egy hosszabbításos és egy rendes játékidős győzelemmel indították az évadot, a FEHA-nak pedig fel kell még vennie a bajnokság ritmusát.

Az első hétvége máris meghozta az első derbit, a Ferencváros és az Újpest vasárnap csapott össze a Tüskecsarnokban közel 1500 néző előtt. Az UTE a Miskolc elleni meccshez hasonlóan vezetést szerzett, ám kétgólos előnyét nem tudta megtartani. A Fradi két magabiztos győzelemmel indított a ligában, pénteken pedig a nagy rivális Sportklubot fogadja.

Eredmények:
UTE – DVTK jegesmedvék 3–4 (2–0, 1–0, 0–3, 0–1 h.u.)
Debreceni EAC – FTC-Telekom 3–4 (1–0, 2–4, 0–0)
Dunaújvárosi acélbikák – Budapest Jégkorong Akadémia HC 2–6 (0–2, 1–2, 1–2)
DVTK Jegesmedvék – FEHA 19 6–1 (3–1, 2–0, 1–0)
FTC-Telekom – UTE 5–3 (3–2, 1~1, 1–0)
Következő mérkőzések:
FEHA 19 – Brassó (09.22.)
BJAHC – Csíkszeredai Sportklub (09.22.)
DAB – Brassó (09.23.)
FTC-Telekom – Csíkszeredai Sportklub (09.23.)
DVTK Jegesmedvék – Gyergyói Hoki Klub (09.24.)
FTC-Telekom – Brassó (09.25.)
DAB – GYHK (09.25.)
UTE – Csíkszeredai Sportklub (09.25)

316/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?