banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Építik a Partium Labdarúgó Akadémia sportbázisát

Rövidesen három műfüves focipályát vehetnek birtokba a Partium Labdarúgó Akadémia (PLA) tanulói. A tervek viszont sokkal merészebbek: további pályák és bentlakás is épül Szatmárnémetiben, a PLA sportbázisán.

Nagy erőkkel épül a Partium Labdarúgó Akadémia sportbázisa Szatmárnémetiben, az Aquastar élményfürdő szomszédságában. Itt tartott terepszemlét Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere és Magyar Lóránd parlamenti képviselő csütörtökön.

Fotók: Czinzel László

A többhektáros területen nagy tervek vannak: több műfüves, illetve füves focipálya, futódomb, lelátó, öltözők, adminisztratív épület és egy bentlakás is épül majd, hogy a más megyékből érkező tehetséges sportolóknak szállást tudjanak biztosítani.

Jelen pillanatban egy nagy méretű műfüves pálya épül, illetve két kis méretű focipálya – ezeket elsősorban edzésekre használják majd a különböző korosztályú csapatok. Az építők több akadémia pályáján is tartottak terepszemlét, hogy a műfüves borítás minőségében és a műszaki megoldások tekintetében is a legjobb lehessen.Terepszemlét tartottak | Fotó: Czinzel László

A Partium Labdarúgó Akadémia egyébként már három éve megkezdte működését Szatmárnémetiben, a megyében jelen pillanatban több mint ezer gyermek edz különböző korosztályokban és helyszíneken a PLA égisze alatt. Az elmúlt három évben vidéki települések sportpályáit és szatmári pályákat használtak együttműködési szerződéssel, hamarosan viszont eljöhet a pillanat, hogy „hazaköltözik” az új otthonba a szakmai munka.

„Összesen 12 korosztályban tartunk edzéseket, tartunk fent csapatot: U7-es korosztálytól U19-esig” –mondta Purguly Árpád, az akadémia szakmai igazgatója.

A munka már most sikeresnek mondható: volt már sportoló, aki a Partiumtól a Puskás Akadémiához került, korosztályos román válogatottba is került már a Partium Labdarúgó Akadémiától játékos, és a VSK Olimpia csapatában is játszanak akadémiások a román foci harmadik vonalában.

„Örömmel tapasztaltam, hogy rendkívüli tempóban halad a Partium Labdarúgó Akadémia építése, amely hamarosan több száz ifjú labdarúgó számára biztosít sportolási és tanulási lehetőséget. Gratulálok mindenkinek, aki szerepet vállalt abban, hogy ez a rendkívüli horderejű beruházás megvalósulhasson városunkban” – mondta Kereskényi Gábor az építkezés meglátogatásakor. Köszönetet mondott továbbá Magyarország Kormányának az akadémia létrehozásához és az utánpótlásképző központ építéséhez nyújtott támogatásért.

Fotó: Czinzel László

A három pályát, az egyelőre konténerekből megépített öltözőket, a lelátót a tervek szerint november hónapban vehetik majd birtokba a gyerekek és szüleik.

„Már óvodás korban elkezdünk foglalkozni a koruknak megfelelően a gyerekekkel, hiszen ebben az időszakban alakítható ki legkönnyebben a helyes mozgáskoordináció. Együttműködési szerződéseket alakítottunk ki Máramaros és Bihar megyével is. Próbáljuk az egész Partiumot lefedni. A faladat a csiszolatlan gyémántok felfedezése és ékkővé csiszolni őket” – mondta Magyar Lóránd, az Akadémia vezetőtanácsának a tagja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?