Zöld jelzést kapott a váradi stadionépítés a kormánytól

Nagyváradon egy 13 négyzetméteres, több mint 16 ezer néző befogadására alkalmas sportkomplexum fog épülni, közölte szerdán Mihai Constantin, miután a kormányülésen rábólintottak a mintegy 473 millió lejes beruházásra.

A kormányszóvivő emlékeztett arra, hogy egy héttel ezelőtt a temesvári Dan Păltinișanu stadion bontására és újjáépítését jelentették be, hogy további két nagyváros sportinfrastruktúrája fejlődhessen.

A váradi stadionépítési projekt már régóta jóváhagyásra vár. A megvalósíthatósági tanulmányt négy évvel ezelőtt készítették el, a műszaki- és a gazdasági mutatókat viszont csak idén márciusban szavazta meg a helyi tanács. Ugyanakkor bólintottak rá arra is, hogy az építkezésre szánt telket átadják az Országos Beruházási Vállalatnak (CNI). Az aréna, mint ismeretes, a Fogarasi utca 2 szám alatt épül fel. A teljes telek 53 ezer négyzetméteres, a sportiskola és az új sportcsarnok, a Nagyvárad Aréna közelségében található. A stadionépítés miatt még az állatkertet is elköltöztetik, ugyanakkor az új sportkomplexumban konferenciaterem és szálláshely is helyet kap majd, hogy a csapatok akár edzőtáborozáshoz is használhassák.

Fotó: nagyváradi önkormányzat

A beruházásához a végső kormányhatározatot májusra remélték, de végül augusztus lett belőle. A már említett műszaki- és gazdasági mutatókat a szerdai kormányülésen hagyták jóvá, így még csak ezután fogják kiírni a közbeszerzési eljárást a munkálatok elvégzésére. Arra 24 hónapot szánnak, de a váradi önkormányzat korábban úgy becsülte, hogy 2027 év végére készülhet el az új stadion.

A Bihar FC labdarúgócsapata addig is a régi, leromlott állapotban lévő Bodola Gyula stadiont használja. Az elmúlt idény végén jutott fel a Liga 2-be, ahol három forduló után egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel a tabella tízedik helyén áll.

Mihai Constantin közölte azt is, hogy a szerdai kormányülésen jóváhagyták a galaci műjégpálya bővítését is. A létesítmény 3800 helyett 5100 férőhelyes lesz. A teljes beruházás több mint 335 millió lejbe kerül majd.

A sportfejlesztések kapcsán a kormány a héten jóváhagyta az izvorani-i olimpiai bázis korszerűsítését is. Ezt a 127 millió lejes beruházását is a fejlesztési minisztérium finanszírozza a CNI-n keresztül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?