Célegyenesbe fordult stadionépítés – kormányhatározatra vár Nagyvárad és Temesvár

Négy évvel a megvalósíthatósági tanulmány jóváhagyása után a nagyváradi helyi tanács a héten jóváhagyta az új városi futballstadion műszaki- és technikai mutatóit, továbbá megszavazták, hogy az építkezésre szánt telket átadják az Országos Beruházási Vállalatnak (CNI).

Épp a telek körüli bonyodalom miatt csúszott a projekt, de immár minden négyzetméter az önkormányzat tulajdonában van, ezért már csak a kormányhatározat hiányzik, hogy a közbeszerzési eljárást kiírják erre a 472 millió lejes beruházásra.

A Fogarasi utca 2 szám alatt épül fel egy 53 ezer négyzetméteres területe, a sportközépiskola és az új sportcsarnok, a Nagyvárad Aréna közelségében. Ezért elköltöztetik az állatkertet, mégpedig a hegyközszáldobágyi erdőbe – derült ki a tanácsülésen, amikor a határozattervezetről szavaztak.

Fotó: Nagyváradi önkormányzat

Az önkormányzat pénteki közleményben emlékeztett, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 4-es kategóriájú szabványának megfelelő stadiont akarnak, hogy élvonalbeli bajnoki meccseket és nemzetközi találkozókat is rendezhessenek. Legalább 16 ezer férőhelyes lesz – a pontos befogadóképességét a szabvány alapján határozzák majd meg –, a komplexumban pedig konferenciaterem és szálláshely is helyet kap majd, hogy a csapatok akár edzőtáborozáshoz is használhassák.

Florin Birta polgármester közölte, hogy a beruházás összértékéből 4,8 millió lej az önrészük. Az elkövetkező két hónap során még néhány miniszterközi bizottságnak láttamoznia kell a projektet, de szeretnék, ha május folyamán megszavaznák végső kormányhatározatot, hogy kiírják a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre. Az önkormányzat becslése alapján 2027 év végére készülhet el az új stadion.

A stadion építésének gondolata 2019-ig nyúlik vissza, akkor még Ilie Bolojan volt a polgármester, és ő szemelte ki a helyszínt. A kisajátítások alkalmával pereskedniük is kellett, de ezeket végül megnyerték.

Fotó: Nagyvárad önkormányzata

Nagyváradon a harmadosztályban szereplő Bihar FC továbbra is a régi Bodola Gyula Stadionban játssza a hazai mérkőzéseit. Ugyanakkor például Temesváron a Dan Păltinișanu stadion 2022 óta zárva van, és már régóta tervezik az újjáépítését. Úgy tűnik viszont, hogy ezen projekt megvalósítása kapcsán is elhárult az akadály, Alfred Simonis, Temes megyei képviselő korábbi bejelentése alapján megkapták a pénzügyminisztérium engedélyét, de még van pár bürokratikus lépés amíg kormányhatározatban rábólintanak a meglévő stadion bontásához, és az új, 140 millió eurós, 32 ezer férőhelyes stadion felépítéséhez. A Bega-parti város csapatai, mint ismeretes, ugyancsak a Liga 3-ban szerepelnek, mint a váradiak, ugyanakkor ők „kapnak” még egy kisebb, 10 ezer férőhelyes könnyűszerkezetű stadiont is, amelyre Dominic Fritz, a város polgármestere februárban írta alá az építkezési engedélyt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?