Ennyit ér egy aranyérem: egyes országok gazdaggá teszik az olimpiai bajnokaikat

Szingapúrban dollármilliomossá válik az, aki olimpiát nyer, Nagy-Britanniában csak életjáradékot kap.

Napjaink sportját elnézve rokonszenves naivitásnak tűnhet a tévesen Pierre De Coubertin bárónak, a modern olimpiai mozgalom atyjának tulajdonított mondás, mely szerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos! Megmosolyogtató, anakronisztikus naivitás napjainkban már az újkori olimpiák hivatalosan 1984-ben sutba dobott elve is, mely szerint csak amatőr versenyzők indulhatnak a játékokon. Az olimpiák jelenkori bajnokai vérprofi gladiátorok, akiknek a siker nem csak népszerűséget, reflektorfényt jelent, hanem pénzt, sok pénzt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság semmiféle pénzjutalomban nem részesíti a játékok győzteseit, azonban a kormányok jutalmazzák a teljesítményüket, országonként eltérő, néhol igazán tekintélyes összegekkel.

A legnagyvonalúbb Szingapúr, ahol kereken 1 millió dollár jár az olimpiai aranyért, az ezüst 500 ezer, a bronz pedig 250 ezer dollárt ér. Lévén a világ egyik leggazdagabb társadalma, a dél-kelet-ázsiai városállam megengedheti magának, hogy elkényeztesse a sportolóit, és az is biztos, hogy a jutalmak nem fogják túlzottan megterhelni az államkasszát, eddig ugyanis egyetlen szingapúri állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

A Nationalpost.com szerint a második leginkább nagyvonalú állam Indonézia, mely 746 ezer dollárral honorálja az olimpiai arany megszerzését, míg a Moneyunder30.com portálnál Hongkong áll a második helyen 644 ezer dollárral. Abban mindkét forrás megegyezik, hogy a harmadik Kazahsztán, 250 ezer dollárral.

Magyarország mindkét rangsorban a hatodik helyen áll. A tokiói játékok magyar győztesei 50 millió forinttal lettek gazdagabbak, ami kb. 165 ezer dollárnak felel meg. Az biztos, hogy Magyarországot megelőzi Olaszország 214 ezer dollárral, s a nationalpost.com szerint Azerbajdzsán is, 248 ezerrel, a moneyunder30.com szerint pedig Malajzia 241 ezer dolláros összeggel.

Franciaországban 65 ezer dollár jár egy olimpiai bajnoknak, Oroszországban pedig 61 ezer, bár egyes sportközgazdászok szerint ez nem teljesen megbízható adat.Szilágyi Áron aranyérme 50 millió forintot ért / Fotó: MTI

Piaci alapú sport

A fejlett nyugati államok nagyon visszafogottak az élsportolóik premizálásának a tekintetében: Németországban 22 ezer, Kanadában 16 ezer, Ausztráliában 15 ezer, a világ első számú sportnagyhatalmának számító USA-ban pedig 37 500 dollár az aranyérmesek jutalma. Ezek tulajdonképpen jelképes összegek az adott országok átlagjövedelméhez képest. A legkirívóbb Nagy-Britannia, ahol a kormány nem részesíti egyszeri pénzjutalomban az olimpiai érmeseket.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az amerikai, német, kanadai vagy brit olimpiai bajnokoknak filléres gondjaik lennének, remegve várnák a villanyszámla érkezését. Ezekben az országokban a sport piaci alapon működik, akik kiemelkedően teljesítenek, azok busás reklám- és szponzori szerződésekre tudják váltani az eredményeiket.

Romániában jelenleg 140 ezer euró, kb. 164 ezer dollár jár az olimpiai aranyért, amivel közel egy szinten vagyunk Magyarországgal. Az egyszeri pénzjutalom mellett sok országban életjáradékra is jogosultak az olimpiai érmesek. Romániában ennek az értéke 3 500 lejnél kezdődik, Magyarországon ennél több, közel 1 000 euró. A britek szintén biztosítanak életjáradékot az érmeseinek.

(Nyitókép: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?