AusOpen: pert nyert Novak Djokovics, szabadul a karanténszállodából

Fotó: Agerpres/EPAÉrvénytelenítette hétfő reggel Anthony Kelly bíró azt a döntést, amellyel az ausztrál kormány visszavonta Novak Djokovics belépési vízumát, és elrendelte a 34 éves szerb teniszező azonnali szabadon bocsátását abból a karanténszállodából, ahol csütörtök óta őrizetben tartják.

A bíró ugyanakkor azt is elrendelte, hogy az ausztrál belügyminisztérium fizesse ki a teniszező perköltségeit, azonnal adják vissza az útlevelét és személyes dolgait, amelyeket már érkezésekor elvettek tőle a melbourne-i repülőtéren. A döntés előzménye, hogy az ausztrál kormány elismerte, nem adott elég időt a teniszezőnek, hogy beszéljen másokkal és részletesen válaszoljon, mielőtt értesítették a vízum megtagadásáról.

Bár jelen állás szerint Djokovics indulhat a jövő hétfőn kezdődő Australian Openen, a történet közel sem ilyen egyszerű: Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter már jelezte, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy más úton akadályozzák meg a szerb belépését az országba, s új indokok alapján dönthetnek a vízum törléséről. Amennyiben ez megtörténik, úgy ismét bíróság elé kerülhet az ügy, mert ez esetben Djokovicsot három évre ki kellene tiltani Ausztráliából.

Mint korábban írtuk, Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszer győztes, 20-szoros Grand Slam-bajnok Djokovics szerdán érkezett a melbourne-i Tullamarine repülőtérre, majd ott egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”.

Az ügyvédei szombaton iratokat mutattak be, miszerint Djokovics november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet adott, az elmúlt 72 órában pedig nem volt láza, illetve Covid-fertőzésre jellemző légúti tünete. Az ügyvédek állítása szerint az ausztrál nyílt teniszbajnokság rendezőinek megbízásából egy független orvosi szakértői biztosság állította ki Djokovicsnak a mentességi igazolást, amelyet Victoria állam ezzel foglalkozó testülete is felülvizsgált, majd jóváhagyott. Amióta Djokovics eljárás alá került, Belgrádban és Melbourne-ben is tüntetéseket tartottak szabadon engedése és Ausztráliába való beengedése érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?