AusOpen: kitoloncolják az oltatlanul érkező Novak Djokovicsot?

Fotó: TV captureEgy lerobbant karanténhotelbe szállították és ott őrzik a szerb teniszcsillagot, Novak Djokovicsot, akitől az ausztrál hatóságok megtagadták a belépést az országba. A közismerten oltásellenes Novak Djokovics úgy utazott el Ausztráliába az év első tenisz Grand Slamjére, hogy nem volt beoltva, majd a repülőtéren nem tudta igazolni, hogy jogosan kapott orvosi mentességet, ezért a helyi hatóságok a kitoloncolás mellett döntöttek.

Mint korábban írtuk, a szerb világsztár egy különengedély birtokában szállt gépre szerdán Belgrádban, hogy részt vegyen Ausztráliában az év első Grand Slam tornáján. Djokovics számára azért bír különös fontossággal a már kilencszer megnyert Australian Open, mert egy újabb győzelemmel behúzhatja a 21. Grand Slam sikerét, és ezzel maga mögé utasíthatja a jelenleg ugyancsak 20-20 győzelmet magáénak tudó Roger Federert és Rafael Nadalt.

A különengedély híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két vakcinát kapott a koronavírus ellen. Az ausztrál hatóságok, – élükön Scott Morrison miniszterelnökkel – leszögezték, hogy landolása után a szerb teniszezőnek bizonyítania kell, hogy valóban jogosult-e az orvosi különengedélyre, amely alapján - oltási igazolvány nélkül - bebocsátását kéri az országba.

Novak Djokovics Dubajból érkező gépe romániai idő szerint szerda 14:30-kor landolt a melbourne-i Tullamarine repülőtéren, ahol az ausztrál határőrség megtagadta belépést a szerb teniszezőtől, s egy külön szobába vitték, ahol fegyveres őrök vigyáztak rá. Hosszú órákon át ez volt a helyzet, miközben a sajtóban és az interneten is megkezdődött a nyilatkozatháború és az üzengetés. Djokovics azt állította, hogy azért nem oltatta be magát a koronavírus ellen (egyszer sem), mert orvosi engedélye van a mentességre. De ezt a dokumentumot nem tudta bemutatni. Miközben az oltásellenességéről híres szerb sportolót a fegyveresek őrizték, Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azt nyilatkozta, várja a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják a világelső igényét. „Ha ez nem következik be, nem teszünk kivételt, és máris felülhet a hazafelé tartó gépre” – jelentette ki a kormányfő.

Az üzengetésbe a szerb államelnök, Alekszandar Vucsics beszállt. Ő azt mondta, hogy „Egész Szerbia vele van. A hatóságaink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb leállítsák a világ legjobb teniszezőjének zaklatását. Szerbia a nemzetközi jogot betartva harcol Novak Djokovicsért, és az igazságért. Novak egyébként erős, de ezt mindannyian tudjuk!"

Aztán – romániai idő szerint – éjfél körül derült ki, hogy az ausztrál hatóságok megtagadták Djokovics belépését az országba, mert a szerb sportoló nem tudott olyan, minden kétséget kizáró bizonyítékokat felmutatni, amellyel orvosilag igazolta volna, hogy nem adható be neki az oltás. Ez gyakorlatilag egyet jelentett a kitoloncolással, azaz Djokovicsnak az első adandó alkalommal el kellett hagynia Ausztráliát.

A BBC azt jelentette, hogy a sportoló ebbe nem nyugodott bele és ügyvédei segítségével próbálja megtámadni az ausztrálok határozatát. Fotó: Agerpres/EPAMivel az eljárás még nem fejeződött be a világsztárt Melbourne-ben a Park Hotelbe vitték, amely egy karanténhotelnek minősül.  A hotelről azt is tudni kell, hogy nem csak karanténszállásnak minősül, hanem itt tartják őrizetben azokat a migránsokat is, akiket Ausztrália semmiképpen sem akar beengedni az országba. A szálloda harmadik és negyedik emeletén két hete tűz volt. Djokovicsnak tehát nem a repülőtéren, hanem ebben a szállodában kell kivárnia a fellebbezés utáni végső döntést.

A Sydney Morning Herald című lap legfrissebb cikkében azt írta meg, hogy Djokovics ügyvédei az utolsó pillanatban nyújtották be a fellebbezést az ügyben. Anthony Kelly bíró azt mondta, hogy kész az ügyet helyi idő szerint csütörtökön késő délután megtárgyalni. Amennyiben Djokovics számára kedvezőtlen döntés születik az ügyben, akkor még csütörtökön el kell hagynia az országot.

Az ausztrál nyílt bajnokság január 17-én kezdődik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?