Diplomáciai botrányt robbantott ki az oltásellenes Novak Djokovics

Fotó: Agerpres/EPASzóbeli jegyzékben fejezte ki tiltakozását Ausztrália belgrádi nagyköveténél, Daniel Emerynél Szerbia külügyminisztériuma, amiért Melbourne-ben méltatlanul bánnak a világ legjobb teniszezőjével, a szerb állampolgárságú Novak Djokoviccsal – írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Nemanja Starovics, a külügyminisztérium államtitkára azt reméli, hogy Emery nagykövet mindent megtesz, hogy Djokovics a hozzá hasonló rangú sportemberhez méltó elszállásolást kapjon mindaddig, amíg a bíróság dönt, hogy ausztrál földön maradhat-e.

Az államtitkár szerint Szerbia semmilyen módon nem kívánja befolyásolni az ausztrál igazságszolgáltatás döntését, azt viszont elvárja, hogy az ország végrehajtó hatalma, az Ausztrália és Szerbia között fennálló jó bilaterális kapcsolatok szellemében, a saját illetékességeivel összhangban engedélyezze Djokovicsnak, hogy a pravoszláv karácsonyt méltóbb szálláshelyen tölthesse.

Starovics hangsúlyozta, hogy a szerbiai közvéleményben egy olyan meggyőződés alakult ki, hogy Djokovics akarata ellenére vált egy politikai játék áldozatává, Ausztráliába csalogatták, majd ott megalázták, olvasható a külügyminisztérium közleményében.

Az államtitkár aláhúzta, hogy Novak Djokovics nem bűnöző, nem terrorista, és nem is illegális bevándorló, de az ausztrál hatóságok úgy bántak vele, mintha az lenne, és ezért érthető, ha ez rajongóit és Szerbia állampolgárait felbosszantja.

Szerbia külügyminisztériuma egyébként szerdán írásban is diplomáciai jegyzéket juttatott el Ausztrália külügyi és kereskedelmi minisztériumához, melyben tiltakozott, amiért Novak Djokovics ellehetetlenítették abban, hogy belépjen Ausztráliába.

Kapcsolódók

Kimaradt?