banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

FRISSÍTVE: Álhírrel „hergelt” a román sajtó az FK Csíkszereda neve kapcsán

Nem kaptunk feljelentést és így nem is tárgyaltunk ilyen ügyet, mondta a Maszol megkeresésére Borsos Orsolya, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tagja miután a román sportsajtóban futótűzként terjedt a hír, hogy panaszt emeltek a testületnél, amiért a sportkommentátor románul mondja az FK Csíkszereda labdarúgócsapatának a nevét.

A Golazo.ro alapján indult híresztelés szerint az „országos premierrel” szembesült CNA nem szankcionált, megállapította, hogy a jelenleg másodosztályban szereplő hargitai klub bejegyzett neve FK Csíkszereda Miercurea Ciuc, a kommentátor nem hibázott, hiszen a Csíkszereda románul Miercurea Ciuc.

Fotó: FK Csíkszereda/Illusztráció

A hírt több portál is átvette, arról is említést téve, hogy a székelyföldi régióban többségében magyarok élnek, az egyesület pedig magyarországi kormánytámogatást is kap.

Borsos Orsolya viszont megkeresésünkre hangsúlyozta: szerda délig semmilyen ilyen témájú panaszt nem nyújtottak be hozzájuk, így tárgyalni sem tárgyalhatták azt. Épp az ezt tisztázó közleményt fogalmazták, amikor telefonon hívtuk. A tanácstag közölte azt is, még ha a nap folyamán kapnának is feljelentést, nincs lehetőségük egyik percről a másikra döntést hozni. Követniük kell az eljárást, ezért még napokba telne amíg megvitathatnák.

FRISSÍTÉS: Koradélután meg is jelent a CNA közleménye, amelyben „határozattan cáfolják”, hogy az FK Csíkszeredával kapcsolatos panaszt kaptak volna. Több online lapot is felsoroltak, amelyek hibásan állították ezt, mint ahogyan az sem volt igaz az említett cikkekben, hogy a CNA – a törvény által kötelezve – megvitatta a feljelentést és döntést hozott az ügyben.

Reagált a klub

Az álhír kapcsán az FK Csíkszereda közleményében a klub elleni újabb támadásként értékelte az esetet, és arra szólította fel az érintett lapokat, hogy állításukat vonják vissza.

Leszögezték továbbá azt is, hogy a klub hivatalosan Asociația Futball Klub Csíkszeredaként van bejegyezve, nem pedig Miercurea Ciuc-ként. „Mi sem természetesebb, mint hogy egy újságíró, szakértő, bárki, aki rólunk beszél, ír, használja a csíkiak, szeredaiak, székelyek, piros-feketék, stb. kifejezést is. Ám ezúton is hangsúlyozzuk: csapatunk neve Futball Klub Csíkszereda, amit nyugodtan lehet FK Csíkszeredának, FK-nak is rövidíteni. Tehát a nevünk nem FK Miercurea Ciuc. (…) Ha valaki a sajtóban írásban vagy szóban az FK Miercurea Ciuc vagy FC Miercurea Ciuc kifejezéseket használja, az csorbítja klubunk jogait, szponzoraink érdekeit” – fogalmazták meg a klubelnök Szondy Zoltán által aláírt állásfoglalásban, hozzátéve, hogy az természtes, ha román ajkúak az FK Csíkszereda megnevezés mellé a Miercurea Ciuc-ot is hozzáteszik.

Szondy Zoltán (papírral a kezében) | Fotó: FK Csíkszereda/archív felvétel

Példaként említette, hogy a Rapidot sem nevezik FC București-nek, de arra is rámutatott, hogy az élvonalban szereplő Hermannstadt esetében sem használják az FC Sibiu elnevezést. Megjegyezte, hogy a romániai sportsajtó egy része kattintásvadász céllal dob be időnként magyar-román tematikájú cikkeket, de szerintük hazugsággal magyar-román ellentéteket szítani több mint felelőtlenség. „Mindenesetre klubunk ezúttal is felszólít minden érintettet: használják helyesen klubunk nevét” – mondta.

Úgy véli, hogy a hangulatkeltést azt váltotta ki, hogy a csapatuk az összetett élén áll a Liga 2-ben, de hangsúlyozta azt is: büszkék arra, hogy a romániai labdarúgás része, de arra is, hogy tevékenységükkel az erdélyi magyarságot, székelységet szolgálják.

Elnézést kértek

Noha az FK Csíkszereda a Gsp.ro cikkét említette a közleményben, ahogyan írtuk, az híresztelés a Golazo.ro nyomán terjedt. A Paginademedia.ro felkereste a szerkesztőséget, amelyik elnézést kért az elkövetett hibáért. Azt mondták, hogy az információ az érintett televíziós kommentátortól származott, aki név nélkül, munkatársukkal beszélt róla. „Beismerjük a hibát és továbbiakban megjelenés előtt további ellenőrzéseknek vetjük alá információinkat, mielőtt azt megjelentetnénk” – fogalmaztak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?