A stadionépítés után megfeledkeztek róla – szurkolók találták meg az állítólagos Pecsovszky-szobrot

Nagyon rossz állapotban, egy külvárosi raktártelep udvarán találták meg azt a műkő-szobrot, amely az egykori Neuman Ferenc-stadion előtt állt, és a városi legenda szerint Pecsovszky Józsefről, az UTA néhai legendás játékosáról, volt román és magyar válogatott labdarúgóról mintázták. Az aradi önkormányzat megpróbálja megmenteni és újból köztérre helyezni az alkotást.

Az UTA (akkor még ITA) mecénása, a néhai báró Neuman Ferenc által építtetett, a maga korában egyedülállónak számító aradi stadiont 2014-ben bontásra (hivatalosan újjáépítésre) ítélte a városvezetés, mondván, hogy a megviselt létesítmény helyére egy modern arénát húznak fel. A báró annak idején 9-10 hónap alatt készíttette el a londoni Arsenal stadionjáról mintázott pályát és a lelátókat, az utókor a 21. században viszont a hároméves határidőt sem tudta tartani: végül hat év után, 2020-ban, az UTA élvonalba jutása alkalmával adták használatba az új arénát.

A bontáskor elmozdították a bejárat előtt lévő, futballistát mintázó szobrot, a kommunista időszak egyik „műremekét”, amiről a közhiedelem azt tartotta, hogy Pecsovszky József szobra. A legendás játékos fia, a Németországban élő, egykor szintén élvonalbeli labdarúgó Pecsovszky László 2012-es aradi látogatásakor munkatársunknak elmondta, hogy apjának nem állítottak szobrot Aradon, de a városi folklór szerint az istenített játékost ábrázolja az alkotás, és a család jótékonyan sosem cáfolta ezt a nagynyilvánosság előtt… Hozzá kell tenni: a stadionnal szemközt, a szökőkút mellett látható, egy labdát rúgó játékost ábrázoló szobor sem Pecsovszky-szobor, csak a szájhagyomány tartja annak.

Tény, hogy a stadion környezetéhez és a városképhez tartozó szobrot a stadionavató után „elfelejtették” visszatenni, sőt teljesen megfeledkeztek róla. A newsar.ro helyi portál írt arról, hogy a szurkolók egy csoportja megtalálta egy külvárosi, mikelakai raktárudvaron, és petíciót indítottak a visszahelyezése érdekében. Călin Bibarț polgármester gyorsan reagált, és mivel a futballdrukkerek körében viszonylag kevés ráfordítással is népszerűségre lehet szert tenni, péntek este Facebook-oldalán számolt be arról, hogy „megtalálta” a helyet, ahová a szobrot szállították.

A képek alapján az alkotás nagyon rossz állapotban van, és az elöljáró azt írta, hogy szakemberek véleményét fogja kikérni, lehet-e még restaurálni, és ha igen, a szurkolókkal közösen fogják eldönteni, hogy állítsák fel ismét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?