„Helyet foglalt” az aradi stadionban báró Neuman Ferenc

Egészalakos bronz szobrot kapott Aradon báró Neuman Ferenc, a város patinás labdarúgócsapatának, az UTÁ-nak az alapítója, a városi stadion építtetője és névadója – közölte az aradi polgármesteri hivatal.

Az egykori iparmágnás család néhai tagját ülő pozícióban ábrázoló alkotást, az újjáépített és tavaly átadott új Neuman Ferenc Aréna lelátóján helyeztk el, mintha épp kedvenc csapatának szurkolna az aradiak egykoron köztiszteletnek örvendő „Feri bárója”. A kivitelezéssel Ștefan Ciprian Bințințan gyulafehérvári művészt bízták meg, aki négy hónap alatt készítette el a műalkotást.

A szobrot a II-es tribün N-szektora 7. sorának 2. helyére „ültették”, és a néhai klubalapító tapsra emelt kézzel látható. Az indoklás szerint azért oda került, mert ott a stadion bármely pontjáról látható, és a tévéközvetítések alkalmával minden bejátszáson szerepel majd. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a portré hiteles megalkotásához a báró leszármazottainak a segítségét kérték, hogy a családi archívumból képeket bocsássanak a művész rendelkezésére.Feri báró szobra | A polgármesteri hivatal sajtóosztályának fotója

A Neuman család a 19. század második felében, a 20. század első évtizedében sokat tett Arad gazdasági fejlődéséért, iparosodásáért, de a család a vagyon gyarapítása mellett gondot fordított arra is, hogy a kultúrát, az oktatást és az egészségügyet támogassa. A textilüzemet létesítő, testvérével szesz- és élesztőgyárat, illetve malmot üzemeltető Neuman Ferenc Angliából hazajövet szánta el magát egy profi futballcsapat alapítására, amelyhez a kor legjobb együtteseiből, a Nagyváradi AC-ból és a Kolozsvári AC-ból szerződtetett játékosokat. Az 1945 áprilisában alapított textilgyári csapat (az ITA, ma UTA) a következő évben román bajnoki címet nyert, és története során összesen hat aranyérmet és két Román Kupa-győzelmet könyvelt el.

A stadion is alig egy év alatt készült el – a londoni Arsenal FC stadionjának mintájára –, és abból a szempontból különlegesnek számított, hogy az építkezésnél itt használtak először Romániában vasbeton elemeket. A stadiont 2014-ben lebontották és a helyére újat építettek, de a tervezett hároméves határidő helyett hat év alatt készült el, épp hogy átadták tavaly augusztusban, amikor az UTA 12 év szünet után ismét az élvonalbeli bajnokságban állhatott rajthoz. Így sem sikerült rendes munkát végezniük a kivitelezőknek, télen a csapat játékosai arra panaszkodtak, hogy befolyt az esővíz az öltözőkbe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Feri bárót – ahogy az aradiak szólították – a második világháborút követő államosítás során kisemmizték a kommunisták, úgyhogy az iparmágnás kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, és végül ott is hunyt el. Fia az 1990-es években visszaigényelte a család aradi ingatlanjait, köztük a stadiont is, de mivel azt képtelen lett volna fenntartani, a városnak adományozta azzal a feltétellel, hogy apjáról nevezzék el.Szűk körben helyezték el a szobrot

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint bárki megtekintheti a szobrot, és közös fényképet is készíttethet Feri báróval. Erre október 10-től, vasárnaptól, Neuman Ferenc születésének 111. évfordulója napjától nyílt lehetőség 10 és 19 óra között, a hét többi napján pedig 8 és 19 óra között.

A polgármesteri hivatal egyébként avatóünnepséget nem tartott, szűk körben, szinte „titokban” helyezték el a szobrot Călin Bibarț polgármester jelenlétében, a sajtóosztály csak egy közleményt adott ki az eseményről. Tudomásunk szerint a klubvezetőséget sem értesítették, viszont az UTÁ-nak lesz majd a dolga, hogy kártalanítsa azokat a bérleteseket, akiknek a helyét elfoglalta a szobor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?