„A sport által jobb emberek, jobb magyarok leszünk” – felvatták a jégkorongakadémia csíkkarcfalvi kollégiumát

„Bámulatos dolgok történtek az elmúlt hat évben!” – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke annak kapcsán, hogy szombaton hivatalosan is felvatatták Hargita megyében a Székelyföldi Jégkorong Akadémia sportkollégiumát.

A csíkkarcfalvi kollégium egy éve megépült, részben használatba is vették azt a sportolók, a hivatalos megnyitót szombaton tartották. Kelemen Hunor felidézte az intézmény megvalósulásának előzményeit, és leszögezte: a székelyföldi sport, a székelyföldi hoki jó úton van. „Helyes döntésnek bizonyult, amikor úgy döntöttünk, hogy tégláról-téglára építkezünk” – fogalmazott.

Kelemen Hunor | Fotó: RMDSZ/Teutsch Tamás

Az RMDSZ Facebook-oldalán eközben emlékeztett: ma már nem csak a szerencsés gyerekek élvezhetik a jégkorongozás örömeit Erdélyben. „Egyre többen ragadhatnak hokibotot, hiszen a közelmúltban hat fedett pálya épült, Karcfalván a pálya mellett orvosi és metodikai központot létesítettünk, ma pedig átadjuk a sportkollégiumot. Itt lakhatnak, tanulhatnak, étkezhetnek, készülhetnek a legtehetségesebb sportolók” – gratulált az akadémiának, és egyben köszönetet mondott a magyar kormánynak, amelyik támogatott abban, hogy „tégláról téglára építkezhessünk”.

Tánczos Barna | Fotó: Tánczos Barna Facebook-oldala

Tánczos Barna szenátor, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy az akadémia által egy olyan álom vált valóra, amely évtizedekre határozza meg közösségünk, de főleg fiatal generációink jövőjét. „Egy olyan infrastruktúrát építettünk, amely perspektívát és lehetőséget nyújt gyerekeinknek, hogy itthon, szülőföldünkön váljanak élsportolóvá. A sport nemcsak az ember fizikumát formálja, de nagyban alakítja a közösségünket és egyben társadalmunkat. A sport által jobb emberek, jobb magyarok, jobb állampolgárok leszünk” – fogalmazott. Hozzátette: a székely hokinak erős identitásképző, közösségmegtartó ereje van, itthon szülőföldünkön. A szombaton felavatatott sportkollégium pedig tovább erősíti majd az elmúlt években épített infrastruktúrát, és megteremten minden eszközt a székelyföldi jégkorong erősítésére.

Semjén Zsolt | Fotó: MTI/Veres Nándor

Az MTI beszámolója alapján az avatóünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is jelen volt. Azt mondta: az ember test-szellem-lélek összetettségéből áll, és a magyar kormány támogatásai ezt tükrözik, a templomoktól az iskolákon át a sportcsarnokokig.

„Természetes kötelessége az anyaországnak, hogy a Kárpát-medencei magyarságot támogassa, mert a magyar állam értelme és célja, hogy a magyar nemzet fennmaradjon, és minden magyar ember életminősége javuljon” – jelentette ki. Hozzátette: az anyaországi magyarok sokat köszönhetnek az elszakított területeken élő magyarságnak. „Mi tanulhatunk tőletek magyarságot, megmaradni akarást. Köszönöm Magyarország kormánya nevében a nemzethűségeteket” – jelentette ki Semjén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?