banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

A parlamentbe készül Novák Ede – az idei választások sportszereplői

Novák Károly Eduárd az RMDSZ színeiben pályázik képviselői mandátumra az idei parlamenti választások alkalmával. A paralimpiai bajnok kerékpározó kedden iktatja jelöltéségét Bukarestben, mert ahogyan közösségi oldalán fogalmazott: eljött az ideje, hogy elhivatottságát politikai szinten is kiterjessze.

Bár azt hangsúlyozni kell, hogy a politikai szféra nem fog újdonságot jelenteni számára, hiszen 2020 decembere és 2023 júniusa között Románia sportminisztere volt. Noha a sporttárca azóta már megszűnt és az Országos Sportügynökség (ANS) vette át a feladatkörét, Novák hagyatéka az az országos sportstratégia, amit megfogalmazása szerint felfüggesztettek. „Valószínűleg a politikai döntéshozók nem értették meg ennek fontosságát. A versenysportolók, sportkedvelők és a fiatalok tudják, hogy ez létfontosságú a román sport fejlesztése szempontjából” – írta korábban ezzel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy a megvalósulását célozza. Ennek érdekében egy videódokumentumot készít a hazai sport valódi helyzetéről.

Projektje bemutatását követően, Novák hétfőn jelentette be Facebook-oldalán, hogy képviselői mandátumra pályázik az idei parlamenti választásokon. „Több mint három évnyi elkötelezett munka után, amit a román sport szolgálatában végeztem, úgy gondolom, eljött az ideje, hogy ezt az elhivatottságot politikai szinten is kiterjesszem, nemcsak a magyar közösséget képviselve, hanem minden állampolgárt, függetlenül az etnikai hovatartozásától vagy politikai nézeteitől. Románia az első, és senkit sem hagyhatunk magunk mögött” – fogalmazott az idei párizsi paralimpiai játékok alkalmával a versenysporttól visszavonult bajnok.

Nem Novák Ede az egyetlen a hazai sportéletből, aki képviselői mandátumra pályázik. Az ANS-t irányító, egykori olimpiai bajnok evezőklasszis Elisabeta Lipă a Szociáldemokrata Párt (PSD) Botoșani megyei listáján indul.

Fotó: Elisabeta Lipă Facebook-oldala

A PSD egyébként Arad megyében a futballbíró Ovidiu Hațegannak kínálhat „bejutó helyett” a képviselői listán. Forrásokra hivatkozva az Aradon.ro írta hétfőn, hogy a korrupciós-ügybe keveredett Florin Tripát válthatja. A sípmester már a „visszavonulás szélén” áll, szeptemberben érkezett a hír, hogy játékvezetőként már nem kíván részt venni a mérkőzéseken, már csak videóbíróként dolgozik tovább.

És ha már labdarúgás, akkor George Becali: az FCSB tulajdonosa belépett az AUR pártjába, hogy képviselőként visszajusson a parlamentbe. A piperai üzletember korábban volt már európai parlamenti képviselő – a Nagy Románia Párt (PRM) színeiben – és országos parlamenti képviselői – az USL révén –, bár utóbbi mandátuma rövidéletű volt, hiszen 2013-ban letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Noha a szélsőséges, nacionalista nézetei miatt nem meglepő, hogy az AUR-ral került kapcsolatba, korábbi elmondása alapján csak azért akar visszatérni a parlamentbe, hogy a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) U21-es szabályának elgáncsolása érdekében megváltoztassa a sporttörvényt.

A parlamenti választásokra a jelöltlisták iktatásának a határideje még nem járt le, több párt, illetve több megyében még nem véglegesítették azokat. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?