banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

„A pályán egyetlen ellenfelem az idő” – a mindennapokban is erőt ad Péter Ágnesnek a Spartan

Iskolás korában szinte egyáltalán nem sportolt, ma már rendszeresen edz, és kemény akadálypályákon küzdi át magát a Csíkszentsimonban élő Péter Ágnes. A 24 éves sportolónő az Erdélyben is népszerű Spartan futamokon igyekszik a legtöbbet kihozni magából. Úgy érzi, a versenyeken kialakult közösségnek köszönhetően megtanult nyitni az emberek felé, és sokat fejlődött a személyisége is.

A világszinten rengeteg embert megmozgató Spartant több helyszínen megszervezik Romániában is, amelyen a résztvevők nem és korcsoport alapján több kategóriában indulhatnak. Nyilvánvalóan a férfi és női felnőtt kategória szokta a legkeményebb versenyt hozni a mezőnyben, ahol a résztvevőknek a lehető leggyorsabban kell akadálypályákat teljesíteniük.

Múlt hétvégén Csíkszeredában is szerveztek futamokat, amelyeken több erdélyi sportoló is kiemelkedő eredményt ért el. A hazai környezetben rajthoz álló Péter Ágnes harmadik helyen ért célba a nők mezőnyében. Néhány nappal a sikeresen teljesített verseny után felkészüléséről és motivációiról mesélt a Maszolnak.Fotók: Péter Ágnes személyes archívuma

A Csíkszentsimonban élő fiatal nő még az egyetem elkezdése előtt, iskolásként kezdett el sportolni 2019-ben. Előszőr otthon állított össze magának edzéseket, de úgy érzi, akkor még fejetlenül vágott neki az egésznek, ennek pedig sérülés lett az eredménye. Akkoriban elsősorban a fogyás volt a célja, ezért elment a Cross Training Csíkszereda nevű edzőközpontba, ott hallott először a Spartan versenyekről.

„Látta az edzőm, Mihály Botond, hogy jól lehet engem terhelni, az ő biztatására kezdtem el ezekre az eseményekre járni. Sikerült már az első versenyen dobogóra állnom, ami nagy motivációt adott a folytatásra. Mindig kerestem azt a sportot, amiben meg tudnám találni magam. Éreztem az iskolában is, hogy szeretek küzdeni és harcolni. A személyiségemhez is nagyon illett” – idézte fel a kezdeteket Péter Ágnes.

A folytatásban már rendszeres résztvevője volt a Spartan futamoknak. Sokat számított neki, hogy jó kapcsolatot tudott kialakítani edzőjével, aki néhány helyzetben éppen kemény, cinikus stílussal éri el nála, hogy még több energiát fektessen a felkészülésbe. A versenyekről elmondta, az különbözteti meg más sportágak megmérettetéseitől, hogy nem szükséges sportos múlttal rendelkezni az elkezdéséhez.

„Mivel ezek az akadályok a múlt emberei számára nem akadályok voltak, hanem a hétköznapi élet velejárói, így mindenki képes lehet ezeket teljesíteni kellő magabiztossággal. Ez nemcsak verseny, hanem egyben játszótér is, ahol a komfortzónánkból kiléphetünk. A Spartan lehetőséget kínál a nyílt kategória által olyan személyek számára is, akik szórakozni szeretnének, egy hétvégi családi kikapcsolódásra vágynak, vagy éppen ki szeretnék a képességeiket próbálni” – világított rá verseny sokoldalúságára a sportoló.

Az elmúlt években fontos szempont volt számára a közösség többi tagjával kialakított jó viszony fenntartása is. Mielőtt elkezdett volna sportolni, visszahúzódó személyiség volt, nem kereste a kapcsolatot másokkal. Úgy érzi, a Spartan mezőnyében mindenki barátkozni akar a másikkal, egyáltalán nem előítéletesek egymással szemben.

„Fontosnak tartom a folytonosságot és a kitartást, az eredmény csak így tud kamatozni. A futást én kedvtelésből csinálom, segít kikapcsolódni, amikor úgy érzem, mentálisan fáradt vagyok. Akkor szaladok, amikor jólesik, nincs külön futóedzőm, aki erre készítene fel” – mondta a csíkszentsimoni lány, rátérve a felkészülés részleteire. Étkezéséről megtudtuk, nem folytat semmilyen diétát, inkább igyekszik mértékletesen enni, nem megterhelni a testét, hiszen az emésztés is rengeteg energiáját elveheti. Bár a verseny jó fizikai erőnlétet és kondit igényel, úgy érzi, fejben is mindig erősnek kell lennie, ha a legtöbbet akarja kihozni magából.

A versenyek előtt mentálisan is igyekszem összerakni magamban minden egyes kilométert, igyekszem erősíteni magam, hinni magamban, látni a célt és tudatosítani azt, hogy a pályán egyetlen ellenfelem az idő” – árulta el Péter Ágnes, aki gyakran szokta biztatni magát nehéz helyzetekben.

Szerinte az ember gyakran utólag jön rá, hogy sokkal több van benne, mint amit elhisz magáról. A Spartanokon való részvétel a hétköznapi életben és munkájában is erőt tud adni neki ahhoz, hogy túllépjen az akadályokon és szembenézzen a kihívásokkal.

Bár sikerei után nem szeretné magát túlhajszolni a közeljövőben, és túlságosan erőltetni az újabb eredményeket, hosszú távú céljai közé tartozik, hogy Európa-bajnokságon vagy akár világbajnokságon is rajthoz álljon. Idén még a szovátai Spartan szerepel a naptárában, emellett szívesen kipróbálja magát CrossFit versenyeken is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?