banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Nővérére emlékezve úszott Maier-Orosz Judit Debrecenben

Négy aranyéremmel és egy rekorddöntéssel zárta Maier-Orosz Judit kolozsvári szenior úszó a debreceni nemzetközi bajnokságot.

A Kincses Kolozsvár Egyesület közleménye alapján a legendás kolozsvári úszódinasztia képviselője 50, 100 és 200 méter mellúszásban és 200 méter vegyesen indult a 80-84 évesek kategóriájában. Minden egyes számban elsőként csapott a célba, 200 vegyesen ráadásul még az országos rekordot is megdöntötte.

Fotó: Kincses Kolozsvár Egyesület

De ez a hétvégi viadal az eredményeknél jóval többet jelentett a számára, hiszen egyben Rentka László (1957-2022) és Flóra Orosz Katalin (1934-2021) emlékverseny is volt. Flóra Orosz Katalin Maier-Orosz Judit nővére volt, ezért a tornán való részvétel nem volt kérdés számára. Bevallása szerint különleges érzésekkel indult ezen a viadalon. „Eleinte nem voltam biztos benne, hogy indulok, hiszen két hónapig nem edzettem, de azért iratkoztam be négy számba, mert mégis arra gondoltam, hogy sikerülhet. És végül ezzel az eredménnyel a 2024-ben szerzett aranyérmeimnek számát húszra kerekítettem” – mondta.

Bevallása szerint vegyes érzések keringtek benne, de Rentka László húgával együtt nagyon örültek, hogy ezt az emlékversenyt megőrizték, az emléküket felelevenítették. „Öröm és szomorúság egyben” – mondta.

A versenyt követően a szervezők kérésére a kolozsvári úszóbajnok adta át nővére emlékszámának, a 100 méteres hátúszás dobogósainak az érmeket.

Mint ismeretes, az Orosz-család öt bajnokkal is büszkélkedhet, és közülük is kiemelkedő a 2021-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Flóra-Orosz Katalin, úszó, sportorvos, aki pályafutása során 12 bajnoki címet nyert el, valamint 17 világbajnoki rekordot állított fel. Ugyanakkor a család neves személyiségei között említhető Orosz Endre (1871-1945) régész is, aki a kolozsvári Néprajzi Múzeum őreként, az Erdélyi Kárpát-Egyesület főtitkáraként, valamint az archeológia területén bizonyító, elismert szakemberként alkotott maradandót. A kolozsvári, erdélyi és Kárpát-medencei magyar szellemi- és sportélet e meghatározó családjának emlékét őrizve végzi munkáját és vállalja a versenyekre való felkészüléssel járó fáradalmakat Maier-Orosz Judit, aki kötelességének érzi, hogy tovább vigye családjának emlékezetét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?