A franciák „elfutottak” a kolozsvári csoporttal, mögöttük maradt a számolgatás és a dráma

Franciaország simán, Svájc számolgatások után jutott be a grúz-román közös rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjébe a Kolozsváron rendezett D-csoportból.

Abból a meggondolásból, hogy a csoportgyőztes franciák Kolozsváron maradnak a negyeddöntőre is, és még lesz alkalom egyszer megnézni Kaluluékat, a Maszol akkreditált tudósítója a sétatéri Kolozsvár Arénában rendezett  Olaszország-Norvégia mérkőzésre ült be a labdarúgó U21-es Európa-bajnokság D jelű kvartettjének utolsó játéknapján. Ugyanabban az órában egy kilométerrel odébb, a fellegvári Constantin Rădulescu stadionban francia-svájci mérkőzést rendeztek.

Az utolsó forduló előtt annyit lehetett biztosan tudni, hogy az első két mérkőzésüket megnyerő Sylvain Ripoll tanítványai 6 pontjukkal biztos továbbjutói a D-csoportnak és hacsak „rendkívüli” eredmények nem szünetnek az utolsó játéknapon akkor csoportelsőként a negyeddöntőjüket is Kolozsváron játszhatják. Az már kedden kiderült, hogy a bukaresti C-csoportból Ukrajna érkezik erre a vasárnapi összecsapásra.

A másik három csapat, Olaszország, Svájc és Norvégia, úgy futott ki a két kolozsvári pályára, hogy esélye volt elcsípni a második, továbbjutást jelentő pozíciót. Előnyben a 3-3 pontos olasz és svájci gárda volt, de a nyeretlen skandinávoknak is maradt egy minimális esélyük, ha az eredmények úgy alakultak volna. És majdnem úgy alakultak…

Kezdjük a fellegvári mérkőzéssel. A gallok a 15. percben előnyhöz jutottak, amikor Gouri értékesített egy büntetőt, de Svájc még szünet előtt egyenlített Ndoye révén. Eközben a Sétatéren a meg-meg induló esőben az olaszok bár mezőnyfölényben játszottak, nem tudták bevenni a norvég kaput. A két meccs félidei állása szerint 7 pontos franciák mögött a 4-4 pontos olaszok és svájciak küzdöttek a 2. helyért.

A második félidőben ugyanabban a percben, a 65.-ben megzörrent a háló mindkét stadionban. A Fellegváron Barcola ismét előnyhöz juttatta a franciákat, a Sétatéren pedig kisebb meglepetésre nem az olaszok, hanem a norvégok szereztek gólt Botheim révén. Ennél az állásnál a 9 pontos franciák mögött három darab 3 pontos csapat tülekedett a második helyért, Svájc csak a jobb egymás elleni eredményének köszönhetően állt továbbjutó helyen. Ezen azt sem változtatott, hogy a Les Bleus további gólokkal 4-1-re módosította az eredményt.

Mindeközben a Sétatéren „egyszerű” volt a feladat mindkét csapat számára 1-0-s norvég vezetésnél: egy gólt kellett (volna) szerezni a továbbjutásért. Ez esetben az olaszok pontelőnnyel, a skandinávok pedig jobb egymás elleni eredménnyel mentek volna tovább. Mivel egyiküknek sem sikerült bevenni a másik kapuját, nevető harmadikként Svájc maradt a 2. helyen és utazhat Bukarestbe, hogy a negyeddöntőben a veretlen Spanyolországgal csapjon össze.

D-csoport

  • Svájc - Franciaország 1-4
  • Olaszország - Norvégia 0-1

1. Franciaország 3 3 0 0 0 7 2 5 9
2. Svájc 3 1 0 2 2 5 8 -3 3
3. Olaszország 3 1 0 2 2 4 5 - 3
4. Norvégia 3 1 0 2 2 2 2 3 -1 3

Fotó: UEFAKijutott a drámából a grúziai rendezésű C-csoportban is, ahol a címvédő Németország utolsó mérkőzésén is kikapott a már továbbjutott Angliától és ezzel szégyenszemre sereghajtóként kiesett a tornáról. A második helyért Csehország és Izrael küzdött meg, a cseheknek egy döntetlen is elég lett volna, de az izraeliek a végjátékban megszerezték a mérkőzést eldöntő és a továbbjutást jelentő győztes gólt.

Európának három helye van a 2024-es olimpiai férfi labdarúgótornán, nem számítva a házigazda Franciaországot, amely automatikusan kvalifikálja magát. Az U21-es Eb első három helyezettje (Franciaországon és Anglián kívül, amely nem kvalifikálhatja magát az olimpiára) részt vehet a tornán. Az esetleges olimpiai rájátszás mérkőzésére július 7-én vagy július 8-án kerülhet sor Bukarestben .

C-csoport

  • Anglia-Németország 2-0
  • Izrael-Csehország 1-0

Negyeddöntők:

  • Grúzia - Izrael (szombat, 19:00, Tbiliszi)
  • Spanyolország - Svájc (szombat, 22:00, Giulești Stadion, Bukarest)
  • Anglia - Portugália (vasárnap, 19:00, Kutaisi)
  • Franciaország - Ukrajna (vasárnap, 22:00, Kolozsvár Aréna)

Elődöntők:

  • Grúzia / Izrael - Anglia / Portugália (július 5, szerda, 19:00, Batumi Arena, Batumi)
  • Spanyolország / Svájc - Franciaország / Ukrajna (július 5, szerda, 22:00, Steaua Stadion, Bukarest)

Döntő:

  • 1. elődöntő győztese - 2. elődöntő győztese (július 8., szombat, 19:00, Batumi Aréna, Batumi)

Kapcsolódók

Kimaradt?