A Himalája egyik legnehezebb csúcsára jutott fel Török Zsolt aradi hegymászó

A Himalája egyik legnehezebben megmászható csúcsára, a 6812 méter magas Ama Dablamra sikerült feljutnia a hét végén Török Zsolt aradi alpinistának – írja a Mediafax.

A magyar hegymászó a Facebook-oldalán fotókat is megosztott a teljesítményéről. Az expedíción volt két román társa is, Teo Vlad és Marius Gane. A csúcs megmászásával Török Zsolt nyolc évvel ezelőtt is próbálkozott, de akkor nem járt sikerrel.

„A sok friss hó segített a hidratálódásunkban, de nehezítette a mászást. A nyolc évvel ezelőtti sikertelen kísérletünk óta sokat változott az Ama Dablam” – írta a közösségi oldalra az alpinista.

Török Zsoltot nagyon sok erdélyi magyar bírálta Facebookon, amiért a román és nem a magyar zászlót viszi magával a meghódított csúcsokra. Erre is reagált a Maszolnak az egyik expedíciója előtt készült interjúnkban.

Az Ama Dablam nem tartozik a legmagasabb csúcsok közé, de kizárólag nehéz útvonala van, és gyakran vastag jégtakaró fedi, így megmászásához komoly mászótudás és tapasztalat szükséges.

Török Zsolt jelenleg a legjobban jegyzett romániai hegymászó. Nevéhez fűződik a hazai alpinisták eddigi legnagyobb teljesítménye, a 8126 méter magas Nanga Parbat meghódítása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?