A román zászló miatt gyalázzák Török Zsoltot

Elszabadultak az indulatok a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méteres Mount Everest megmászására készülő Török Zsolt Facebook-oldalán. Az aradi hegymászó azzal gerjesztett román és magyar kommentáradatot egyaránt, hogy indulása előtt román zászlóval pózolt a bukaresti repülőtéren.

„Veled vagyunk, Jolt! De ezt nem köszönöd meg nekünk! Nem hozunk neked szerencsét! Vigyázz magadra, Jolt Turcu”
„Jolt légy büszke a fenséges nevedre! Hajrá Románia, hajrá Turcu!”
„Zsolt az erdélyi autonómiáért küzd!, Veled vagyunk, Zsolt!”
„Mocsok hazaáruló!”
„De hol a székely és a magyar zászló??? És hol van a magyar bejegyzések? Ja, sehol! Ilyen mocsok sz…r hazaáruló!”
„Már bocsánat, ő a hazájának tekinti Romániát, ergo ’csak’ nemzetárulással vádolható. A jelzős szerkezeteket (pl. ’mocsok’, ’szar’) pedig mellőzni kéne, nem erősítik, hanem gyengítik az egyébként jogos bírálatot”, Ha romának tekinti magát akkor vegyen fel román nevet! És ne nyilatkozzon magyar ellenesen!

Akadtak olyan magyarok is, akik védelmükbe vették Török Zsoltot. 

„Zsolt egy országot képvisel, nem egy kisebbséget, azért a román zászló. Akinek nem tetszik, vegye a sátorfáját, és uccu neki, irány a Hortobágy, mert hát parasztoknak ott a helyük” – írta egy Mária nevű nő.
„Mindig mindent bemocskoltok, és akkor csodálkoztok, hogy a román fúj rátok, jó volna néha meditálni, nem csak fanatizálni , abból nem származik semmi jó.”

Miért ír csak románul?

A fénykép alatti első – román és magyar nyelvű – hozzászólások még sok sikert kívántak Töröknek, egy román nevű kommentelőt saját nemzettársai utasítottak rendre, amikor az felszólította a magyarul írókat, hogy használják az ország nyelvét. „XY, olyan vagy, mint a vonat: két osztállyal rendelkezel. Ha nem tudsz magyarul, akkor használd a Google Translate-programot. Ha érteni szeretnéd őket, akkor tanulj meg magyarul. Az hiszem, hogy a magyarok olyan nyelven beszélhetnek/írhatnak, amilyen nyelven akarnak, főleg, hogy egy másik magyarhoz és nem hozzád szóltak” – írta például Delia Gherman.

Az első magyar „beszólás” amúgy éppen azt rótta fel Török Zsoltnak, hogy kizárólag románul kommunikál: „Értékelendő volna, ha ’Török Zsolt’ úr is írt volna egy-kép dolgot magyarul az adatlapjára” – jegyezte meg maliciózusan egy magyar nevű hozzászóló románul. Egy másik, vélhetően magyarországi kedvelője udvarias szavakkal vette tudomásul, hogy „román állampolgárként román zászlót” visz magával. „Nekem csak egyetlenegy kérésem lenne feléd: kérlek, magyarul is tájékoztass minket, akiket érdekel a mászásod, akik drukkolunk szorítunk Neked. Sajnos nem tudunk sokan románul, és így lemaradunk az érdekes hírekről. A fordító pedig nehezen adja vissza a szavaidat” – fogalmazta meg a jogos kritikát Hagodi Irén.

Török Zsolt már a tavalyi, végül kudarccal zárult Annapurna-expedíció és a mostani Everest-mászás előtt is interjút adott a maszol.ro-nak. Ezekben részletesen kifejtette a román-magyar viszonyról vallott nézeteit és ismételten leszögezte: román(iai) alpinistának tartja magát. Mint kifejtette, mászásaihoz a román üzleti szféra nyújtott támogatást és ekként természetesnek tartja, hogy a román zászlót vigyen a csúcsra.

Nepálból üzent a magyaroknak

A Facebook-oldalán kitört balhé Nepálban is utolérte Török Zsoltot. „Átfutottam a magyarországi és romániai magyar polgárok által írt nacionalista kommenteket, amelyekben hazaárulónak, mocsoknak neveznek. Kitörölhetném őket, de nem teszem, mert ez őket minősíti nem engem” – írta Katmanduból az aradi hegymászó. Román nyelvű bejegyzésében nagyon súlyos szavakkal illeti „ezt a közösséget” (nem világos, hogy a teljes erdélyi magyarságra vagy csak az őt támadókra gondol-e csak – szerk. megj.), amely szerinte nem gondolkozik építően és európai módon. „Nagyon sajnálom, hogy 2015-ben vannak olyanok, akik így gondolkoznak, mint már írtam, ez az ő szégyenük, nem az enyém. Nekem most más dolgom van, jó lenne, ha abbahagynátok ezeket a kommenteket” – írta Török.

Védelmükbe vették a románok

Az aradi hegymászó bejegyzése óriási szimpátiahullámot indított el Facebook-oldalának román és magyar követői körében, emberek tucatjai biztosították támogatásukról és ítélték el az őt támadókat. Megszólalt Marius Iliescu hegymászó is, aki elkísérte Törököt. „El sem tudjátok képzelni, hogy mennyire fájnak Zsoltnak a rosszindulatú megjegyzések. Beszélgetéseink fele ekörül forog. Nem erre van neki most szüksége! Mi azért jöttünk ide mert szeretjük a hegyeket és mert az Everest megmászásra gyerekkori álmunk” – írta Török társa.

„Ha a magyar közösség hazaárulónak nevez, tudd, hogy Románia büszke rád. Légy erős!” – fogalmazott egy másik román kommentelő.

„Sok szerencsét Zsolt!! Akik ilyet írtak, nem látják azokat az értékeket, amiket képviselsz, hanem csak politizálnak. Ne foglalkozz velük! Szorítunk neked!” – írta egy magyar nő.

A Csomolungma (Qomolangma, Sagarmatha, angol nyelvterületen Mount Everest) a tengerszinttől számítva a legmagasabb hegy a Földön. A Himalája hegység része. Csúcsán halad át Kína és Nepál határvonala. A hegy 8848 m magas (2010-es nepáli mérés szerint; más mérések során 8840 és 8850 m közötti magasságot állapítottak meg), és évente kb. 4 milliméterrel nő. A Csomolungma név tibeti eredetű, jelentése „a Föld istenasszonya”. 1953. május 29-én helyi idő szerint 11:30-kor az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tendzing Norgaj elérte az Everest csúcsát. Néhány évvel később Tendzing elismerte, hogy Hillary tette először lábát a csúcsra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?