Tófalvi Éva a Maszolnak a doppingügyéről: vétettem, de nem csaltam

Napjaink legismertebb romániai magyar sportolója, a világkupagyőztes sílövő Tófalvi Éva is megbukott a doppingteszten az év eleje óta tiltólistán szereplő meldonium nevű szerrel - adta hírül a nemzetközi biatlon-szövetség (IBU). A csíkszeredai sportoló szerdán reggel a Maszolnak is megerősítette, hogy lemondott a B-minta megvizsgálatáról. 

A 37 éves, csíkszeredai születésű sportolónak a március 8-án Oslóban, versenyen kívül levett mintája bizonyult pozitívnak. Tófalvit az IBU doppingbizottságának döntéséig ideiglenesen eltiltották a versenyzéstől. A sportolót hamarosan a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elé idézik, de csak azt követően, hogy egy szakértői vizsgálat tisztázza: mennyi idő alatt ürül ki a meldonium a szervezetből.

Tófalvi: aludni segített a Meldonium

A csíkszeredai sportolót szerdán reggel a Maszol is elérte. „Elismerem a vétséget, december végén szedtem be az utolsó Meldonium-tablettát, az orvosom írta fel. Előzménye, hogy fáradtnak éreztem magam, nem tudtam aludni, a szer abban segített, hogy jobban pihenhessek” – magyarázta Tófalvi Éva. Hozzátette: normális körülmények között egy gyógyszer 48 óra alatt távozik a szervezetből. „Ha tudtam volna, hogy a Meldonium ilyen lassan távozik a szervezetből, akkor már decemberben sem szedtem volna a szert (a WADA 2016. január 1-től helyezte tiltólistára a meldoniumot – szerk. megj.)” – fogalmazott a sílövő. 

„Nagyon bánom, hogy így kell lezárnom a sportolói karrieremet. A barátaimnak, munkatársaimnak mindent elmagyaráztam, a lelkiismeretem tiszta” – mondta a Maszolnak Tófalvi. Előrebocsátotta, hogy szeptemberben fogják alaposan megvizsgálni az ügyét és akkor kiderül, hogy nem csalt. „A gyártó azt állítja, hogy 6 hónap kell, amíg a Meldonium teljesen távozik a szervezetből, ezért kell addig várni a jóhírem tisztázásával” – fogalmazott Tófalvi Éva, aki azt is elmondta, hogy a román szakszövetség részéről nem tapasztalt semmiféle rosszallást, hisznek neki, teljes mellszélességgel kiállnak mellette.

Két olimpián vitte a román zászlót

Tófalvi Éva a 2008-2009-es idényben, a 15 kilométeres egyéni versenyszámban nyert világkupát az ausztriai Hochfilzenben. A téli sportok egyik legeredményesebb versenyzőjeként az utóbbi két téli olimpia megnyitóján (2010-ben Vancouverben és 2014-ben Szocsiban) ő volt Románia zászlóvivője.

Tófalvi Éva immár a második romániai sportoló, aki meldonium használata miatt akad fenn a doppingteszten. Kedden számoltunk be mi is arról, hogy Mirela Lavric futónő, a márciusi fedettpályás atlétikai világbajnokságon bronzérmes 4x400 méteres román váltó tagja is elbukta a doppingtesztet meldoniummal, amelynek használatán eddig 140-en vesztettek rajta világszerte.

A WADA hivatalos tilalmi listáján ez év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó. A TASZSZ szerint eddig legkevesebb 31 orosz sportoló esett áldozatául a meldonium használatának. 

A Csíkszeredai Sportklub hisz Tófalvi jóhiszeműségében

A Csíkszeredai Sportklub elhatárolódik és elítél mindenféle doppingvétséget. Tófalvi Éva szép és eredményes sportkarrierje során egy alkalommal sem akadt fenn semmilyen vizsgálaton, minden alkalommal tiszta körülmények között érte el eredményeit. Ennek fényében hiszünk Éva jóhiszeműségében. Itt szeretném megjegyezni, hogy a Csíkszeredai Sportklub évente, önköltségen – az országban talán egyedüli klubként –, legalább 2-3 alkalommal végeztet sportolóin doppingtesztet és eddig soha nem volt ilyen jellegű problémánk” – nyilatkozta Hodos László a Csíkszeredai Sportklub elnöke, aki egyben megjegyezte, hogy Tófalvi Éva március 31-vel már nem a klub sportolója, miután beadta felmondását és felhagyott az aktív sportolással.

Kapcsolódók

Kimaradt?