Csomagolnak a hegymászók, vége a tavaszi szezonnak a Mount Everesten

A Mount Everest (Csomolungma) alaptáborához közeli falvakban elhelyezkedett utolsó hegymászók is elkezdték összecsomagolni felszerelésüket, és elhagyják a hegyet. Az aradi Török Zsoltnak is haza kell jönnie.

A nepáli kormányzat hivatalosan nem állította le a május végéig tartó mászószezont, és nem vonta vissza a kiadott engedélyeket sem. A serpák azonban – akik a kiépített utak karbantartásában és a hegymászók felszerelésének hordozásában is kulcsszerepet játszanak – bejelentették, hogy biztonsági aggályok és az idő rövidsége miatt ebben a szezonban már nem állítják helyre az utat.

A nepáli hegymászási hivatal munkatársaként dolgozó Gyanendra Shrestha kedden elmondta, hogy néhány hegymászó még nem mondott le a világ legmagasabb csúcsának meghódításáról, de a tíz nappal ezelőtti földrengés által kiváltott lavinában megrongálódott mászóútvonalak helyreállítása nélkül ez nem lehetséges.

Többen pedig azért maradtak a körzetben, hogy segítsenek azoknak a serpáknak és családjuknak, akiknek a házát teljesen vagy részben tönkretette a földrengés.

Az április 25-én bekövetkezett katasztrófának a legfrissebb adatok szerint csak Nepálban több mint 7500 halálos áldozata volt, és súlyosak az anyagi károk is. Az áldozatok között százas nagyságrendű a hegymászók kíséretéhez tartozók száma.

Kapcsolódók

Kimaradt?