Ötvenhét külföldit ölt meg a rengés Nepálban, 109-en eltűntek

Ötvenhét külföldi halt meg a kilenc nappal ezelőtti, pusztító erejű nepáli földrengésben, 52 megsérült, 109-et pedig eltűntként tartanak nyilván - közölték hétfőn a hatóságok.

A 32 külföldi férfi és 25 nő a Mount Everest alaptáboraiban vesztette életét a 7,9-es erősségű, első nagy földmozgás kiváltotta lavinákban.

"Elképzelhető, hogy a nagykövetségek ettől eltérő adatokat közölnek saját információik alapján, a mi adataink a nepáli idegenforgalmi rendőrség által megadott információkra épülnek" - mondta a nepáli idegenforgalmi hivatal egyik tisztségviselője.

Jelentősen csökkent a katmandui kórházak túlterheltsége, a legsúlyosabb időszakban kétezer volt az ápolt sérültek száma, mostanra ez 200-ra apadt - jelentette hétfőn a Kathmandu Post című, angol nyelvű napilap.

Csupán a traumatológiai központban 98 műtétet végeztek el vasárnapig, a Tribhuvan Egyetem klinikáján pedig 1350 sérültet láttak el. A sérültek ápolásában körülbelül 50 külföldi és nepáli orvoscsoport vett részt.

A nepáli kormány felszólította hétfőn a fővárosban dolgozó külföldi mentőcsapatokat, hogy térjenek vissza hazájukba, mert a nagyobb feladatokat ott már befejezték, a hátralévő mentési munkát pedig a hazaiak is el tudják végezni. A falvakban a hazai mentőknek, rendőröknek és katonáknak segítő külföldi önkéntesek munkájára azonban még szükség lehet - mondta Minendra Ridzsál tájékoztatási miniszter.

Az április 25-i földrengés óta 34 ország 4050 katasztrófamentője, orvosa és segélymunkása érkezett Nepálba. A legfrissebb adatok szerint a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma elérte a 7276-ot, a sérülteké pedig több mint 14 ezer.

Kimaradt?