Sátorban él Katmanduban a református misszionárius

„A számítógépem előtt ültem. Mintha egy földalatti haladt volna át a házunk alatt, hatalmas dübörgést érzékeltem, és csak annyit tudtam kiáltani a feleségemnek: szaladj ki a házból, mert földrengés van!, máris elestem” – számolt be e-mailen erdélyi barátainak a 7,9-es fokozatú nepáli földrengésről egy marosvásárhelyi református, aki évek óta missziós tevékenységet folytat Katmanduban a feleségével együtt.

Leveléből a hozzájárulásával idéztünk, ám nevét a missziós szabályzat szerint nem hozhatjuk nyilvánosságra. A marosvásárhelyi házaspár jelenleg – több tízezer katmanduihoz hasonlóan – sátorban lakik, telefonon nem lehet felvenni velük a kapcsolatot.

Levelében arról számol be, hogy a földrengés pillanatában alig tudtak kiszaladni a házból. Utána még 48 óra alatt összesen huszonhat, 5,6-os fokozatúnál erősebb földrengést éreztek, amelyek kevesebbet tartottak egyenként 3 másodpercnél. „Ez idő alatt rengetegen haltak meg Nepálban” – írja a pár.

Beszámolója szerint a missziós csapat jelenleg jól van. A lakhelyükre, a missziós központba azonban nem mehetnek be, mert „bejárási tilalom” van érvényben, mindenkinek tilos a házába bemenni. „Mi jól vagyunk és biztonságos helyen, de minden pillanatban váratlanul mozdul meg a föld pár másodpercre. A halk és kis dübörgést állandóan érezzük a talpunk alatt” – fogalmaz a levélben. A misszionárius házaspár nem készül hazaköltözni, bár a katasztrófasorozat - úgy tűnik - nem ért véget. „E hétre sokkal erősebb földrengés várható, kérlek imádkozzatok értünk és Nepálért is" - üzenik az itthoniaknak. 

A nepáli belügyminisztérium szerda déli közlése szerint reggel óta újabb háromszáz holttestre bukkantak, és így a szombati, 7,9-es erősségű földrengés halálos áldozatainak száma már 5006-ra emelkedett. Az ország miniszterelnöke kedden azt mondta: félő, hogy akár tízezer ember halálát is okozhatta a természeti csapás.

Menekülnek Katmanduból

Jelenleg ezrével próbálják elhagyni a lakosok a nepáli fővárost, Katmandut, de a kevés autóbusz miatt nagy a tülekedés. Szerdára ötezer fölé emelkedett a Nepálban holtan talált áldozatok száma. Szerda reggel már a rendőrségnek kellett beavatkoznia a központi buszpályaudvaron, amely a parlament mellett van. A távozni akarók zöme nem katmandui, csupán a fővárosban dolgozik, és vidéki otthonába szeretne visszatérni, már csak azért is, mert nincs híre a családjáról.

Megkezdődött a helyreállítás

Katmanduban ugyanakkor az élet a normalizálódás jeleit is mutatja a tömeges távozás ellenére. Szerdán megkezdődött az utcák megtisztítása, kinyitott a kalimati bazár, a zöldségpiac, ahova több teherautónyi friss áru érkezett még pirkadat előtt.

Ami a hegymászást illeti, a túravezető cégek közlése szerint a világ legmagasabb csúcsa, a Mount Everest nepáli oldalán már nincs a hegyeken senki. Már korábban bejelentették, hogy a földrengés miatt vége a tavaszi hegymászóidénynek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?