Sok a halott, még több a sebesült a Mount Everesten

Zajlanak a mentési munkálatok a nepáli földrengés miatti lavina által súlyosan érintett Mount Everest oldalán. Sok a halott és a sebesült.

A világ legmagasabb csúcsának megmászásával próbálkozó Török Zsolt aradi hegymászó közösségi oldalán közölt vasárnap reggeli bejegyzés szerint az egyes táborba helikopterrel szállítottak olyan felszereléseket, amelyekkel a serpák helyreállíthatják a felsőbb táborokban tartózkodó alpinisták visszavonulási útját az alaptábor felé. A Khumbu-gleccser térségében ugyanis az utat járhatatlanná tette a lavina.

Egy másik román hegymászó, Alex Găvan – aki az alaptáborban tartózkodott a földregés és a lavina idején – szombaton drámai hangvételű bejegyzéseket közölt a közösségi oldalán. Mint írta, maga is részt vett a lavina által elsodort hegymászók keresésében, mentésében. „Sok a halott, még több a sebesült” - írta a hegymászó. Hozzátette, a sérültek közül sokan meg fognak halni, ha nem érkezik sürgősen helikopter, hogy kórházba szállítsa őket.

Török Zsolt április negyedikén indult el Nepálba, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal jusson fel a Föld legmagasabb hegycsúcsára. A román külügyminisztérium szombat esti közleménye szerint „jól van” a Nepálban tartózkodó négy romániai hegymászó, akik a Mount Everest oldalán voltak a szombati földrengés és az általa előidézett lavinák idején.

Kapcsolódók

Kimaradt?