BL-selejtező: huszonöt év után csoportkörben a Ferencváros

A Ferencváros huszonöt év után újra bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörébe: a magyar bajnokcsapat a selejtező utolsó körének visszavágóján - a múlt heti idegenbeli 3-3-at követően - gól nélküli döntetlent játszott a norvég Molde együttesével.

Szerhij Rebrov vezetőedző remekül megszervezte csapata védekezését és két komolyabb norvég helyzetet leszámítva magabiztosan hozta le kapott gól nélkül a találkozót, amely elegendő volt a sikerhez.

A csoportkör csütörtöki sorsolását a Ferencváros a negyedik kalapból várja. A csoportkörbe jutással a Ferencváros az eddig megkeresett 6,4 millió euró, mellett további 15,25 millió euróhoz jut. Legutóbb a 2009/10-es idényben volt magyar csapat a BL főtábláján, akkor a Debrecennek sikerült ez.

BL-selejtező, playoff, visszavágó:
Ferencváros-Molde (norvég) 0-0
    Groupama Aréna, zárt kapus, v.: Björn Kuipers (holland)
    Továbbjutott: a Ferencváros, 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal
    sárga lap: Botka (42.), illetve Aursnes (26.), James (49.), E. Hestad (55.)
Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics, Blazic, Botka, Heister - Haratin, Sigér (Laidouni, 79.), Somália (Frimpong, 87.) - Uzuni, Nguen (Isael, 79.), Zubkov
Molde: Linde - Pedersen, Gregersen, Ellingsen, Haugen - Hussain (Omoijuanfo, 81.), Aursnes - E. Hestad, Eikrem, Knudtzon (Brynhildsen, 64.) - James

A ferencvárosi szurkolók, akárcsak legutóbb a Dinamo Zagreb ellen, ezúttal is a Groupama Aréna oldalából bíztatták kedvenceiket, akiknek egy Edda Művek idézetet hagytak a B-közép lelátóján:...Adj erőt, hogy be tudjak lépni, van hitem a magas falak előtt!

Jól látható volt az első félidőben, hogy mindkét csapat elsődleges célja kapott gól nélkül lehozni a találkozót, így a statisztikusoknak nem volt nehéz dolguk, ugyanis kaput eltaláló lövésből egyetlenegy akadt a 45 perc alatt. A második játékrész is hasonlóan kezdődött, mégis egy védelmi hiba után az 54. percben a norvégok kis híján megszerezték a vezetést. A túloldalon Zubkov előtt adódott nagy lehetőség, de pocsékul találta el a labdát.

Miután a norvégoknak volt fontosabb a gólszerzés, ezért a vendégcsapat nagyjából a 70. perctől feljebb tolta a védekezését, hat perccel később pedig ziccerig jutott, de Dibusz hatalmasat védett lábbal. A 87. percben újabb nagy norvég lehetőség maradt ki, és mint kiderült, ez volt az utolsó esélye a vendégeknek.

A lefújást követően felcsendült a BL himnusza, a stadionon kívül pedig óriási tűzijáték vette kezdetét.

Rebrov szerint óriási tett a csoportkörbe jutás

Szerhij Rebrov vezetőedző szerint óriási tett, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, különösen annak fényében, hogy ehhez négy gárdát kellett búcsúztatnia a selejtezőben. Az ukrán szakember a Molde elleni, gól nélküli döntetlennel záruló összecsapást követő sajtótájékoztatón elmondta, tisztában van vele, hogy mekkora munka van a siker mögött, mivel játékosként a Dinamo Kijevvel rögtön a csoportkörben kezdhettek, a Ferencváros viszont négy ország bajnokát búcsúztatva harcolta ki a főtáblára kerülést. Hozzátette: keményen kell készülniük, ugyanis a csoportkörben Magyarországot kell képviselniük a klubfutball legmagasabb szintjén.

A sajtótájékoztatón részt vett a védő Botka Endre is, azonban belefojtották a szót, ugyanis néhány csapattársa Isael vezetésével váratlanul megjelent a teremben és pezsgővel locsolta le őt és a vezetőedzőt is. Botka ezt követően pezsgőben úszva boldogan mondta, hogy óriási nyomás volt a csapaton, de meg tudott ezzel birkózni. „Hihetetlen, hogy bejutottunk a Bajnokok Ligájába! Remélem, erős csoportba kerülünk, amelyben megálljuk majd a helyünket" - tekintett előre a 26 éves válogatott játékos.

Erling Moe, a norvégok vezetőedzője a találkozót követően elmondta, minden játékosnak az volt az álma, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeljen. A trénernek saját bevallása szerint jobban fáj az első mérkőzésen született 3-3-as döntetlen, mint a Groupama Arénában született 0-0. „Csalódottak vagyunk, hiszen véleményem szerint kilencven percen keresztül mi voltunk a jobb csapat. A labda nélkül is kontrolláltuk a játékot, tisztában voltunk vele, hogy ha gólt kapunk, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülünk. Nem akartunk túl sokat kockáztatni, és úgy érzem, így is megvoltak a lehetőségeink" - válaszolt a szakember arra a kérdésre, hogy nem kezdték-e meg túl későn a hajrát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?